Site icon Pointer Blog

Αγορά domain: 6 tips για τη σωστή επιλογή.

Τα δεδομένα στο διαδίκτυο αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς. Μία σελίδα 2-3 ετών θεωρείται παρωχημένη, οι απαιτήσεις των websites μεταβάλλονται, το mobile αλλάζει τα standards και οι μηχανές αναζήτησης ανανεώνουν συνεχώς τον αλγόριθμό τους. Δε θα μπορούσε φυσικά η αγορά των domain names να μείνει ανεπηρέαστη από τις αλλαγές αυτές.

Παλιότερα η επιλογή ήταν πολύ απλή. Διάλεγες το domain name που είναι κοντά στην αναζήτηση που θέλεις να κάνουν οι υποψήφιοι πελάτες σου. Όσο αστείο και αν ακούγεται πλέον, μέχρι και το 2012 ένα όνομα που περιελάμβανε λέξεις κλειδιά έδινε πολύ μεγάλο boost στις μηχανές αναζήτησης. Έτσι κάποιος που για παράδειγμα κατοχύρωνε το όνομα χώρου “fthinospalarisa.gr” είχε πολύ μεγάλο πλεονέκτημα να βγει ψηλά σε μία αναζήτηση “Φθηνό Spa Λάρισα”. Αυτό φυσικά εκτός από παράλογο ήταν και άδικο. Σήμερα η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί πλήρως και το domain name έχει την πραγματική του αξία. Γι’ αυτό η σωστή επιλογή έχει γίνει πιο περίπλοκη.

Πάμε να δούμε τα 6 tips που θα σε φέρουν κοντά στην επιλογή του πιο κατάλληλου domain name το 2024:

  1. Απόφυγε τα exact match domains (EMDs)
    Τα EMDs είναι τα ονόματα που περιλαμβάνουν επακριβώς ένα search που έχει μεγάλο volume. Το όνομα που αναφέραμε πριν “fthinospalarisa.gr” είναι καλό παράδειγμα EMD domain name και καλό είναι να αποφεύγεται.  Μετά τη μεγάλη αλλαγή που έκανε η Google στον αλγόριθμό της, αυτού του τύπου τα domain names όχι μόνο σταμάτησαν να δίνουν υψηλά αποτελέσματα στην αναζήτηση αλλά συχνά θεωρούνται και “σπαμ” βυθίζοντας έτσι την κατάταξη στα αποτελέσματα της google.
  2. Φρόντισε το domain σου να είναι εύηχο
    Μπορεί να φαίνεται λίγο ασήμαντο εξαρχής, όμως το να έχεις ένα όνομα που θα ακούγεται καλά και θα είναι αξιομνημόνευτο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε ένα διαδίκτυο όπου όλοι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των χρηστών, το να έχεις ένα όνομα που το θυμάται και θα το αναγνωρίζει κάποιος είναι το “άλφα και ωμέγα”.
  3. Πρόσεχε το μέγεθος του ονόματος σου
    Μεγαλύτερο δε σημαίνει πάντα και καλύτερο και στην περίπτωση των domain names μάλλον ισχύει το αντίστροφο. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό λέει ότι τα 100.000 πιο δημοφιλή σε επισκεψιμότητα websites έχουν από 9 χαρακτήρες και κάτω. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι τα .gr ονόματα 2 χαρακτήρων έχουν κόστος που συχνά μπορεί να είναι έως και 20 φορές πιο υψηλό από τα υπόλοιπα gr.
  4. Όχι παύλες και νούμερα!
    Οι παύλες γενικά καλό είναι να αποφεύγονται. Είναι αλήθεια ότι ένα όνομα του τύπου “web-hosting.gr” δεν έχει και την καλύτερη εικόνα. Επίσης οι marketers που ασχολούνται με το SEO συχνά δηλώνουν ότι οι παύλες και τα νούμερα δεν είναι φιλικά για τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό γιατί θεωρείται από την Google ότι η παύλα μειώνει τη φερεγγυότητα του domain name.
  5. Μάθε την ιστορία του domain name σου (αν υπάρχει)
    Η ύπαρξη σελίδας στο παρελθόν με αυτό το domain είναι πολύ βασικός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίσεις. Υπάρχουν εργαλεία όπως το http://web.archive.org/ όπου μπορείς να βρεις αν υπήρχε κάποιο site με το όνομα που έχεις διαλέξει. Έτσι μπορείς να αποφύγεις κάποιο όνομα που έχει πολλές πιθανότητες στο παρελθόν να είχε χαρακτηριστεί από την google ως αναξιόπιστο (πορνογραφικό υλικό, spam περιεχόμενο κ.α.). Υπάρχουν τέλος και εργαλεία whois που μπορούν να εμφανίσουν το ιστορικό ενός domain name.
  6. Σκέψου μακροπρόθεσμα 👆
    Θα πρέπει να εξετάσεις και το ενδεχόμενο η ιδέα σου να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και ένα domain name αρκετά εξειδικευμένο μπορεί αρχικά να σε βοηθήσει να στοχεύσεις το κατάλληλο κοινό όμως στην πορεία κινδυνεύεις να εγκλωβιστείς και να μη μπορείς να επεκτείνεις την ιδέα σου σε κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είχες θέσει στην αρχή.

Update: Μην ξεχνάς ότι πλέον έχεις και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για να κάνεις την πιο έξυπνη επιλογή. Δες περισσότερα εδώ.

Όλα τα παραπάνω είναι συμβουλές και απευθύνονται σε αυτούς που ψάχνουν να βρουν τι ισχύει σήμερα στην αγορά των domain names.
Μην ξεχνάς: Εσύ ξέρεις το καλύτερο για την επιχείρηση ή την ιδέα σου 😉
Ξεκίνα τώρα την αναζήτηση του domain name και βρες αυτό που θα κάνει τη διαφορά!

Αναζήτηση domain name
Exit mobile version