Η νέα κατάληξη ελληνικών ονομάτων φέρνει νέες ευκαιρίες, ανοίγει και πάλι τον κατάλογο πρωτοκλασάτων ονομάτων χώρου και μας δίνει ένα χρονοδιάγραμμα με κανόνες, προϋποθέσεις και αφετηρία τη 10η Ιουλίου στις 11:00 π.μ.!
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το 2005 το μητρώο κατοχύρωσης ονομάτων .gr ανακοίνωσε ότι πλέον οι χρήστες θα μπορούν να κατοχυρώνουν ονόματα χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες. Όλοι μιλούσαν για μία επανάσταση στο χώρο των ελληνικών ονομάτων και περίμεναν μια έκρηξη απο κατοχυρώσεις. Τίποτα όμως δεν πήγε σύμφωνα με τις προβλέψεις. Το ερώτημα είναι γιατί το .ελ θα πετύχει εκεί που άλλες καταλήξεις και δοκιμές απέτυχαν.
Αν το σκεφτούμε λιγο λογικά το “ονομα.gr” δεν έχει την ίδια βαρύτητα με το “όνομα.ελ”. Μόνο και μόνο που χρειάζεται να αλλάξεις γλώσσα στο πληκτρολόγιο για το πρώτο κάτι δεν πάει καλά. Το .ελ έρχεται σε μια εποχή κορεσμού στην αγορά των ελληνικών domain name μιας και όπως λέμε “τα καλά είναι πιασμένα”. Έτσι σου δίνεται η δυνατότητα να κατοχυρώσεις κάποιο όνομα που ταιριάζει περισσότερο στην εταιρεία ή την επιχειρηματική ιδέα σου.
Το χρονοδιάγραμμα
Πάμε τώρα να δούμε τι πρέπει να γνωρίζεις αν θέλεις να πάρεις κάποιο νέο όνομα ή αν θέλεις να κλείσεις το δικό σου όνομα και στη νέα κατάληξη. Όπως συνηθίζεται η κατοχύρωση των .ελ ονομάτων χώρου θα διέπεται από την αρχή της χρονικής προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα διάρκειας 3 μηνών κατά το οποίο ο κάτοχος του .gr μπορεί αυτός και μόνο να κατοχυρώσει το αντίστοιχο .ελ domain. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή γιατί έρχονται τα domain ελληνικών χαρακτήρων και η κατάσταση μπερδεύεται λίγο. Έτσι έχουμε δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες δε μπορείς να κατοχυρώσεις το .ελ της επιλογής σου:
- Το .gr λατινικών χαρακτήρων ή/ το ομόγραφό του ελληνικών χαρακτήρων είναι κατοχυρωμένα από κάποιον άλλο ιδιοκτήτη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κατά την περίοδο χρονικής προτεραιότητας μόνο ο ιδιοκτήτης να κατοχυρώσει το .ελ όνομα.
- Το .gr λατινικών χαρακτήρων και το ομόγραφό του ελληνικών χαρακτήρων είναι κατοχυρωμένα από διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και αν είσαι ιδιοκτήτης ενός από τα δύο, δε μπορείς να κατοχυρώσεις το domain .ελ κατά το πρώτο τρίμηνο και πρέπει να περιμένεις να το κατοχυρώσεις αφού παρέλθει το τρίμηνο.
Για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο ομόγραφα ας δώσουμε μερικά στοιχεία. Φαίνεται λιγάκι περίεργο αλλά το ομόγραφο της pointer.gr δεν είναι ποιντερ.gr αλλά ροιντερ.gr. Αυτό γιατί είναι άλλο πράγμα ο αντίστοιχος χαρακτήρας μεταξύ δύο αλφαβήτων και άλλο αυτό που ονομάζουμε ομόγραφα (γράφεται δηλαδή όμοια και είναι όμοιο οπτικά). Τα περισσότερα ομόγρααφα είναι τα αντίστοιχα γράμματα, δηλαδή το ομόγραφο του “α” είναι “a” και του “β” είναι “b”. Μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα της Ε.Ε.Τ.Τ. για τον αναλυτικό πίνακα με τα ομόγραφα.
Για τις καταλήξεις τρίτου επιπέδου τώρα, μόνο στην περίπτωση που το .gr είναι ελεύθερο αποκτούν αξία. Εκεί ισχύει το “Όποιος προλάβει”! Το παιχνίδι παίζεται μεταξύ των ιδιοκτητών των καταλήξεων τρίτου επιπέδου. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει κατοχυρωμένο το pointer.com.gr και κάποιος άλλος έχει το pointer.edu.gr, αυτός που θα κάνει πιο γρήγορα την κατοχύρωση είναι και αυτός που θα πάρει το domain pointer.ελ.
Η ελεύθερη περίοδος και οι “συμφωνίες”
Έτσι φτάνουμε μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου όπου όλα τα ελεύθερα .ελ θα είναι διαθέσιμα για κατοχύρωση και η διαδικασία της κατοχύρωσης θα επανέλθει στην κανονικότητα. Το ερώτημα που γεννάται αφορά τις παγίδες που μπορεί να κρύβει όλη αυτή η διαδικασία. Εδώ διακρίνουμε τον κίνδυνο της κερδοσκοπίας. Κάποιοι οι οποίοι δε θα πάρουν το domain τους στην κατάληξη .ελ έγκαιρα, θα δώσουν τη ευκαιρία σε άλλους να “κλείσουν” τα ομόγραφά τους και να έχουν την ευκαιρία μετά το τέλος της περιόδου προτεραιότητας να κατοχυρώσουν το domain.ελ και να επιχειρήσουν να έρθουν προ κερδοσκοπικών συμφωνιών με τους αρχικούς ιδιοκτήτες των ονομάτων. Έτσι αν ο κάτοχος του pointer.gr δεν κατοχυρώσει το pointer.ελ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει να πάρει κάποιος άλλος το ομόγραφό του ροιντερ.gr και να μπεί στο παιχνίδι της διεκδίκησης.
Ήδη τα τελευταία χρόνια με τη μεγάλη ανάπτυξη του διαδικτύου, έχει αναπτυχθεί η μέθοδος του “domain flipping” όπου με κερδοσκοπικά κίνητρα κάποιοι επενδύουν αγοράζοντας domain που πιστεύουν ότι θα αποκτήσουν αξία στο μέλλον και τα μεταπουλούν στα διάφορα domain marketplaces. Περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείς να βγάλεις χρήματα με τη μέθοδο αυτή στο marketplace της Pointer αλλά και το πως να προστατευτείς σε επόμενο άρθρο!
Επειδή λοιπόν, η 10η Ιουλίου είναι πολύ κοντά, βάλε ειδοποιήσεις, προστάτεψε το domain σου και κράτα το όνομα της επιχείρησής σου κατοχυρωμένο σε σένα. Αν έχεις απορίες σχετικά με αυτά που διάβασες μπορούμε να σου τις λύσουμε στο 231.99.99.900 !
Αν νοιώθεις έτοιμος ξεκίνα τώρα!
Θέλω .ελ με μόνο 11.90€