Το τρόποι προτίμησης των καταναλωτών έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ψηφιακές καινοτομίες σε συνδυασμό με την περίοδο του Covid, έχουν επηρεάσει τις συνήθειες μας. Στην Ελλάδα, το 2023, οι πολίτες έχουν υιοθετήσει νέους τρόπους πληρωμής που αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τα παραδοσιακά μέσα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους πιο δημοφιλείς τρόπους πληρωμής που προτιμούν οι Έλληνες το 2023, βασιζόμενοι στην έρευνα της Focus Bari που δημοσιεύτηκε το Μάιο.
Η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών αποτελεί μια από τις κυρίαρχες τάσεις των τελευταίων ετών. Η χρήση πιστωτικών καρτών, όπως η Visa και η Mastercard, συνεχίζει να αυξάνεται, με πολλούς Έλληνες να προτιμούν την άνεση και την ασφάλεια που προσφέρουν. Επιπλέον, οι ψηφιακές πλατφόρμες πληρωμής, όπως η Apple Pay και η Google Pay, έχουν αρχίσει να αποκτούν μερίδιο της πίτας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται ότι οι νέοι, 18-24, χρησιμοποιούν περισσότερο μετρητά για τις πληρωμές τους, ακόμα και από τους ηλικιωμένους. Αυτό συμβαίνει γιατί το εισόδημα τους είναι συχνά μη δηλωμένο (αδήλωτη εργασία) ή και από χαρτζιλίκι των γονέων. Σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι δεν έχουν και τραπεζικό λογαριασμό.
Παρά την χρήση των μετρητών, καθώς υπάρχει γνώση και τριβή με το smartphone τους, στις επόμενες προτιμήσεις πληρωμών τους, στρέφονται σε ψηφιακά πορτοφόλια(Google Pay, Apple Pay, κλπ.), αλλά και σε σύγχρονους τρόπους πληρωμής(π.χ. Revolut). Παράλληλα, φαίνεται ότι αποστρέφονται τις χρεωστικές κάρτες (11%) αλλά και τις πιστωτικές κάρτες (7%).
Σε γενικά πλαίσια, οι Έλληνες προτιμούν τις πληρωμές με χρεωστική κάρτα σε ποσοστό 29%. Τα μετρητά αν και μειώνουν το μερίδιο τους στην πίτα, παραμένουν να είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής τρόπος αγορών με ποσοστό 23%. Τρίτος πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμών, είναι η ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων (e-banking / m-banking) με ποσοστό 14%.
Οι σύγχρονοι τρόποι πληρωμής αν και είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, κερδίζουν έδαφος, με τα ψηφιακά πορτοφόλια (Google Pay, Apple Pay, κλπ.) να είναι στο 6%. Ακολουθεί η Revolut με μερίδιο 3% στους τρόπους πληρωμής. Με την ανάπτυξη των κινητών τηλεφώνων, καθώς και των εφαρμογών πληρωμών αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, τα σχετικά ποσοστά να ανέβουν και να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στον χώρο των πληρωμών.
Οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν κατά μέσο όρο 6,8 τρόπους πληρωμής με πρώτο την πληρωμή με μετρητά, δεύτερο την πληρωμή με χρεωστική κάρτα, τρίτο την ηλεκτρονική μεταφορά και τέταρτο την πιστωτική κάρτα.
Ακόμα, οι διαφορετικοί τρόποι πληρωμής γίνονται πιο δημοφιλής ανάλογα με την αγορά, με τους παραδοσιακούς τρόπους να χρησιμοποιούνται σε φυσικές αγορές και τους σύγχρονους σε διαδικτυακές αγορές. Ενδεικτικά, ενώ σε super market το ποσοστό αγορών με χρεωστική κάρτα είναι 49%, σε πληρωμές λογαριασμών είναι μόλις 27%. Αντιθέτως, σε αγορές σε super market η πληρωμή μέσω e-banking / m-banking είναι στο 4%, ενώ σε πληρωμές λογαριασμών το ποσοστό εκτοξεύεται στο 44%.
Σαν συμπέρασμα από τα παραπάνω, φαίνεται ότι οι Έλληνες προτιμούν τις παραδοσιακές μορφές πληρωμών, δίνοντας όμως όλο και περισσότερο χώρο στις σύγχρονες μορφές πληρωμών όταν αυτές είναι βολικές για την ολοκλήρωση των αγορών τους.