Γέμισαν τα inodes / o δίσκος στο cPanel μου. Τι μπορώ να κάνω;

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξω τι μπορείς να κάνεις σε περίπτωση που φτάσουν στο όριο τα inodes ή ο δίσκος στο cPanel σου.

Δίσκος.

Γενικά.

Όριο στον δίσκο θα συναντήσεις σε πακέτα φιλοξενίας Semi Dedicated, Reseller αλλά και σε αυτόνομους διακομιστές (Cloud VPS, Dedicated Servers).

Την Χρήση Δίσκου (Disk Usage), μπορείς να το δεις μέσα από το cPanel σου, στην δεξιά κατηγορία Statistics.

Μετρητής χρήσης δίσκου.
Μετρητής χρήσης δίσκου.
Κινήσεις για έλεγχο.

Ο έλεγχος για τον όγκο των αρχείων είναι εύκολος, καθώς το cPanel παρέχει το πλήκτρο Χρήση Δίσκου (Disk Usage) στην ενότητα Αρχεία.

Πλήκτρο Χρήση δίσκου.
Πλήκτρο Χρήση δίσκου.

Μέσω της σχετικής επιλογής, μπορείς να δεις που κατανέμεται ο κύριος όγκος των δεδομένων σου, καθώς και να μετακινηθείς σε αυτούς για να τους ελέγξεις καλύτερα.

Αποτελέσματα κατανομής χρήσης δίσκου.
Αποτελέσματα κατανομής χρήσης δίσκου.

Αφού ολοκληρώσεις τον έλεγχο σου, μπορείς να δεις την συνέχεια για διαγραφή αρχείων από εδώ.

Inodes.

Γενικά.

Ως ορισμός, inodes είναι το πλήθος των αρχείων του πακέτου φιλοξενίας σου. Το σχετικό όριο είναι στα 100.000 στα πακέτα φιλοξενίας Bronze, στα 250.000 στα πακέτα Silver και στα 350.000 στα πακέτα φιλοξενίας Unlimited.

Το όριο των inodes, μπορείς να το δεις μέσα από το cPanel σου, στην δεξιά κατηγορία Statistics.

Μετρητής πλήθους inodes του cPanel.
Μετρητής πλήθους inodes του cPanel.
Κινήσεις για έλεγχο.

Το cPanel, δεν παρέχει άμεσα κάποιο εργαλείο για τον έλεγχο των inodes. Για αυτόν τον λόγο, μπορείς να προχωρήσεις σε έλεγχο, μόνο μέσω τερματικού. Για να ενεργοποιήσεις την πρόσβαση σε τερματικό, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το τεχνικό μας τμήμα, μέσω email στο helpdesk@pointer.gr ή μέσω της εφαρμογής από εδώ.

Αφού ενεργοποιηθεί, μπορείς να το βρεις μέσω του cPanel, στην κατηγορία Σύνθετη με όνομα Terminal. Το επιλέγεις.

Επιλογή Terminal μέσω του cPanel.
Επιλογή Terminal μέσω του cPanel.

Με το άνοιγμα του τερματικού, μπορείς να ελέγξεις για το πλήθος των αρχείων. Ενδεικτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την παρακάτω εντολή, η οποία κάνει αναζήτηση των αρχείων σου, τα ταξινομεί και τα εμφανίζει με βάση το πλήθος των inodes:

find . -printf "%h\n" | cut -d/ -f-2 | sort | uniq -c | sort -rn
Εκτέλεση εντολής και αποτελέσματα.
Εκτέλεση εντολής και αποτελέσματα.

Στην συνέχεια, μπορείς να κινηθείς και εντός τον φακέλων που έχουν τα περισσότερα inodes και να χρησιμοποιήσεις εκ νέου την παραπάνω εντολή. Έτσι, θα έχεις πλήρη εικόνα για το που βρίσκεται το πλήθος των αρχείων σου.

Διαγραφή αρχείων.

Αφού εντοπίσεις που υπάρχουν αρχεία που δεν χρειάζεσαι, μπορείς να κινηθείς από την διαχείριση αρχείων στον σχετικό φάκελο και να τα διαγράψεις. Ενδεικτικά, είναι ασφαλές να σβήσεις αρχεία από τον κάδο απορριμάτων (στο τερματικό θα τον αναφέρει ως .trash). Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείς τον προγραμματιστή σου, για να σε ενημερώσει για το τι είναι ασφαλές να διαγράψεις.

Άδειασμα κάδου απορριμάτων.
Άδειασμα κάδου απορριμάτων.

Αναβάθμιση πακέτου φιλοξενίας.

Σε περίπτωση που δεν μπορείς να προχωρήσεις σε διαγραφή αρχείων έτσι ώστε να μειωθεί το πλήθος και ο όγκος τους, η επόμενη λύση είναι να προχωρήσεις σε αναβάθμιση του πακέτου φιλοξενίας σου. Μπορείς να δεις το σχετικό άρθρο για αναβάθμιση πακέτου φιλοξενίας από εδώ.

Share it!