Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει σήμερα η Web Hosting αγορά είναι η πληθώρα επιλογών που δίνει στον τελικό χρήστη. Οποιαδήποτε ανάγκη και να προκύψει υπάρχει λύση που την καλύπτει απόλυτα. Από μια απλή html σελίδα μέχρι και μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα ή custom εφαρμογές.
Αν χωρίζαμε τις web hosting λύσεις σε κατηγορίες θα βλέπαμε τους dedicated servers στην κορυφή της λίστας. Βέβαια αν τους αναλύαμε και αυτούς σε κατηγορίες θα βλέπαμε το τεράστιο εύρος επιλογών. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πλέον το να πεις απλά “θέλω dedicated server“, από μόνο του δε λέει και πάρα πολλά.
Αν δεν έχεις ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στους servers, με μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο θα διαπιστώσεις πολλά “παράδοξα”. Παρόμοιοι επεξεργαστές με μεγάλη διαφορά στην τιμή. Ίδια ακριβώς μηχανήματα με τρομερές διαφορές στην τιμή και πολλά άλλα.
Άν βρίσκεσαι σε αναζήτηση Dedicated Server και η πολλή πληροφορία στο Internet σε έχει μπερδέψει εμείς θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις απαντήσεις στα “παράδοξα” που λέγαμε και πριν.
Έτσι σου παρουσιάζουμε τα 4 σημεία που πρέπει να επικεντρώσεις την προσοχή σου:
1. Τοποθεσία Datacenter
Ειδικά αν πρόκειται για μία πιο low-cost επιλογή οι διαφορές ανάμεσα σε ελληνικά datacenters σε σχέση με αυτά του εξωτερικού είναι τεράστιες. Γι’ αυτό και συνήθως επειδή το budget είναι συγκεκριμένο θα πρέπει να προσαρμόσεις τα χαρακτηριστικά του server ανάλογα με το που θέλεις να είναι το datacenter. Αυτός είναι και ο πρώτος διαχωρισμός που θα πρέπει να κάνεις.
2. Server Management
Εδώ υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου ο server χρησιμοποιείται για φιλοξενία ιστοσελίδων, το Full Server Management κρίνεται αναγκαίο. Γενικά αν δεν έχεις την κατάλληλη τεχνογνωσία για να διασφαλίσεις την ομαλή συντήρηση και παρακολούθηση του server καλό είναι να αφήσεις τη δουλειά αυτή για την εταιρεία που σου παρέχει τον server. Ωστόσο τίθεται το ζήτημα του κατά πόσο έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις. Η πολυπλοκότητα αυτού για το οποίο θα χρειαστείς τον server συχνά κάνει αδύνατη την επιλογή του management. Δυνατότητες όπως root πρόσβαση για παράδειγμα αποτελούν “make it or break it” στη επιλογή σου για server management.
3. Τύπος επεξεργαστή
Γενικά θα λέγαμε ότι έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίας επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται στους Dedicated Servers στην αγορά σήμερα. Οι Desktop και οι Server Επεξεργαστές. Μόνο από το όνομα καθένας μπορεί να καταλάβει ποιος είναι καταλληλότερος για έναν Dedicated Server. Οι Server Επεξεργαστές προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά περνάνε tests κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και τεράστιου φόρτου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κοστίζουν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Υπάρχουν πολλά κατασκευαστικά πλεονεκτήματά χάρη στα οποία εμφανίζουν τεχνική υπεροχή απέναντι στους Desktop Επεξεργαστές και θα χρειαζόταν ένα ξεχωριστό άρθρο για να τα αναλύσουμε. Οι Desktop Επεξεργαστές από την άλλη έχουν φτιαχτεί για να εξυπηρετήσουν άλλο σκοπό. Ωστόσο, για πολύ κόσμο αποτελούν τις πιο “value for money” επιλογές καθώς μπορούν να δώσουν παρόμοιες επιδόσεις με τους αντίστοιχους Server και με πολύ μικρότερο κόστος.
4. Δυνατότητα Upgrade
Από τη στιγμή που αποφασίζεις να μισθώσεις έναν dedicated server πρέπει να κάνεις έναν υπολογισμό των πόρων που χρειάζεσαι. Απαραίτητη είναι επίσης και μία εκτίμηση πόρων για το επόμενο διάστημα. Αυτό γιατί δε θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένα πολύ γρήγορο upgrade αλλά θα πρέπει να μεταφέρεις το περιεχόμενο του server σου σε νέο μηχάνημα αν φτάσεις στο σημείο να μην επαρκούν οι πόροι που έχεις διαθέσιμους. Γι’αυτό και συνήθως προτείνεται να επιλέγεις ένα μηχάνημα πιο δυνατό από τις σημερινές σου ανάγκες. Αν η ευελιξία είναι “το άλφα και το ωμέγα” για εσένα και χρειάζεται να αυξομειώνεις τους πόρους σου συχνά, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείς την επιλογή του Cloud Server. Αν και ακριβότερη, η συγκεκριμένη λύση θα σου προσφέρει την ευελιξία αυτή.
Ελπίζουμε να λύσαμε κάποιες από τις απορίες σου.
Εσύ; Ψάχνεις Dedicated Server; Δες τα πακέτα μας και διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει!