Πώς να απογειώσεις τo WordPress σου με LiteSpeed cache

Ο μηχανισμός caching σε μια απαιτητική σελίδα όπως ένα e-shop ή ένα ειδησεογραφικό site, παίζει κομβικό ρόλο στο κομμάτι της απόδοσης. Ειδικά σε ένα CMS όπως το WordPress, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δυναμικές σελίδες όπου απαιτούνται πολλαπλές συνδέσεις με τη βάση δεδομένων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

Μια αποτελεσματική cache, μειώνει δραματικά τους πόρους του συστήματος που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση μιας σελίδας, οδηγώντας σε ταχύτερους χρόνους φόρτωσης και μια καλύτερη εμπειρία για τον τελικό χρήστη.

Δύο είναι οι βασικοί μηχανισμοί caching

Οι μηχανισμοί caching δεν υλοποιούνται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο τρόποι για να πετύχουμε δυναμικό caching.

  1. Μέσω plugin όπως το W3 Total Cache, WP Rocket, WP Super Cache κλπ.
  2. Μέσω ενσωματωμένου (built in) μηχανισμού στον server που μας προσφέρει ο πάροχος φιλοξενίας.

Με απλά λόγια, ο δεύτερος τρόπος είναι προτιμότερος από τον πρώτο για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι η cache έχει πρόσβαση και εκμεταλλεύεται τη δύναμη του server, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα άλλα συνηθισμένα plugin.

Τα site που φιλοξενούνται στο Semi Dedicated Hosting της Pointer, “τρέχουν” πάνω σε πανίσχυρους LiteSpeed Web Servers όπου μπορείς να επωφεληθείς πλήρως από το αποτελεσματικό Cache πρόσθετο και να κάνεις το website σου ακόμα πιο γρήγορο και αποδοτικό.

Πόσο πιο γρήγορη θα γίνει η σελίδα μου;

Πάμε να δούμε πρακτικά τη διαφορά που θα δεις στις επιδόσεις του site σου. Όπως βλέπεις στο διάγραμμα παρακάτω ο μέσος αριθμός των αιτημάτων που εξυπηρετούνται ανά δευτερόλεπτο με τη χρήση της LSCache είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με τα υπόλοιπα δημοφιλή caching εργαλεία για WordPress. Αυτό σημαίνει ότι το site σου μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων επισκεπτών. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των αιτημάτων που εξυπηρετούνται αυτός είναι μεγαλύτερος κατά:

  • 38.2% από το WP Rocket
  • 102% από το W3 Total Cache
  • 61.503% (!!) σε σχέση με καθόλου χρήση cache.
Ο μέσος αριθμός αιτημάτων που εξυπηρετούνται με LSCache σε σχέση με άλλες λύσεις.

Εγκατάσταση LiteSpeed Cache μέσω του cPanel

Απαιτούμενος χρόνος 3 λεπτά

Εύκολη εγκατάσταση του LiteSpeed Cache σε WordPress μέσω του cPanel

  1. Σύνδεση στο control panel της Pointer.

    Κάνεις σύνδεση με τα στοιχεία λογαριασμού σου στο control panel της Pointer. Σύνδεση στο control panel της Pointer.

  2. Επιλογή Web Hosting και σύνδεση στο πάνελ φιλοξενίας.

    Επιλέγεις την καρτέλα “Web Hosting” και έπειτα με τη βοήθεια του εικονιδίου συνδέεσαι στο πάνελ φιλοξενίας σου.Επιλογή semi dedicated hosting μέσα από το Control Panel

  3. Επιλογή LiteSpeed Web Cache Manager μέσα από το cPanel.

    Εφόσον βρίσκεσαι στην κεντρική σελίδα του πάνελ φιλοξενίας cPanel, κάνεις μετάβαση στην καρτέλα “Σύνθετη” και επιλέγεις LiteSpeed Web Cache Manager. Μπορείς να βρεις την συγκεκριμένη επιλογή και με τη βοήθεια της αναζήτησης.Επιλογή LiteSpeed Web Cache Manager στο cPanel

  4. Επιλογή WordPress Cache

    Στην σελίδα που θα σου ανοίξει, στην ενότητα “LiteSpeed Cache Management” επιλέγεις “WordPress Cache”.Επιλογή WordPress cache μέσα από το cPanel

  5. Πραγματοποιείς scan ώστε να εντοπιστεί η εγκατάσταση του WordPress site

    Αν δεν δεις στη λίστα το domain σου, πραγματοποιείς scan ώστε να βρεθεί η εγκατάσταση και να προστεθεί στη λίστα.Scan μέσα από το Cpanel για εγκατάσταση LiteSpeed Cache

  6. Επιλογή domain εγκατάστασης και ενεργοποίηση LiteSpeed cache

    Εφόσον δεις το domain σου στη λίστα, επιλέγεις “Enable” ώστε να εγκατασταθεί το πρόσθετο της cache.Ενεργοποίηση LiteSpeed cache σε cPanel

  7. Επιβεβαίωση ενεργοποίησης μέσα από cPanel και WordPress

    Εφόσον η εγκατάσταση ήταν επιτυχής, θα πρέπει να βλέπεις στην οθόνη ότι η cache είναι ενεργή (Cache Status).Οθόνη επιτυχής εγκατάστασης litespeed cache μέσα από cpanel.

Αυτό ήταν! Πλέον στο διαχειριστικό του WordPress, το plugin “LiteSpeed ​​Cache” είναι ενεργό.

Εγκατάσταση LiteSpeed Cache Plugin μέσα από το WordPress

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να εγκαταστήσεις το plugin στο site σου, είναι απευθείας από το διαχειριστικό του WordPress. Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα το κάνεις.

1 . Εγκατάσταση νέου plugin από το διαχειριστικό

Με τα στοιχεία λογαριασμού σου στο WordPress, συνδέεσαι στο διαχειριστικό, επιλέγεις την καρτέλα “Πρόσθετα” και έπειτα “Νέο πρόσθετο”.

επιλογή καρτέλας "Πρόσθετα" από διαχειριστικό στο WordPress
Εισαγωγή νέου πρόσθετου μέσα από το διαχειριστικό του WordPress

2. Εγκατάσταση και ενεργοποίηση LiteSpeed Cache plugin

Κάνεις αναζήτηση τον όρο “LiteSpeed Cache” με την βοήθεια της μπάρας αναζήτησης πάνω δεξιά και αφού βρεις το plugin, επιλέγεις “Εγκατάσταση” και έπειτα “Ενεργοποίηση”.

Εγκατάσταση και ενεργοποίηση LiteSpeed Cache μέσα από το διαχειριστικό του WordPress.
Εγκατάσταση και ενεργοποίηση LiteSpeed Cache μέσα από το διαχειριστικό του WordPress.

Αυτό ήταν! Πλέον μπορείς να δεις ότι έχει προστεθεί μια νέα καρτέλα στο διαχειριστικό με το όνομα “LiteSpeed Cache” όπου από εκεί μπορείς να βρεις όλες τις σχετικές ρυθμίσεις και επιλογές.

Καρτέλα "LiteSpeed Cache" στο διαχεριστικό του WordPress
Η Καρτέλα “LiteSpeed Cache” στο διαχειριστικό του WordPress

Βασικές ρυθμίσεις και επόμενα βήματα.

Επιλέγοντας από την καρτέλα “LiteSpeed Cache” την επιλογή “Cache” μπορείς να δεις αν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία της cache στο site σου. Επιπλέον, σε περίπτωση που θέλεις για κάποιο λόγο να απενεργοποιήσεις την cache , μπορείς εύκολα να το κάνεις από εδώ, δίχως να χρειαστεί να διαγράψεις το plugin.

Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση LiteSpeed Cache στο διαχειριστικό του WordPress
Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση LiteSpeed Cache στο διαχειριστικό του WordPress

Όπως θα δεις, υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις που μπορείς να εξερευνήσεις περισσότερο και το documentation του plugin είναι εξαιρετικά αναλυτικό και βοηθητικό ώστε να καταφέρεις να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα για το site σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
TIP 1: Για αποφυγή τυχόν διενέξεων φρόντισε προτού προσθέσεις την litespeed cache, να απενεργοποιήσεις τα άλλα πρόσθετα cache ή βελτιστοποιήσεων.
TIP 2: Κάθε φορά που πραγματοποιείς αλλαγές στις ρυθμίσεις της Cache, φρόντισε να δοκιμάσεις ότι το site λειτουργεί σωστά. Μια λανθασμένη ρύθμιση μπορεί να επηρεάσει την ορθή λειτουργία της ιστοσελίδας.

Share it!