Πώς να ασφαλίσεις τις αποστολές των email σου, μέσω του cPanel.

Στην εποχή που η επικοινωνία μέσω email είναι ο πλέον επίσημος τρόπος επικοινωνίας της επιχείρισης σου, η ασφάλεια αποστολής τους είναι μονόδρομος. Το cPanel σου παρέχει έτοιμα εργαλεία για να χρησιμοποιήσεις τα πιο γνωστά πρωτόκολλα ασφαλείας. Πάμε όμως να δούμε τα κύρια πρωτόκολλα ασφάλισης των αποστολών σου, καθώς και πως θα τα εφαρμόσεις.

SPF

Σε απλά λόγια, το SPF (Sender Policy Framework) είναι ένα σύστημα ελέγχου ταυτότητας που επιβεβαιώνει ποιος mail server είναι εξουσιοδοτημένος να στέλνει τα emails για ένα Domain Name. Με το SPF, οι παραλήπτες μηνυμάτων μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το εισερχόμενο ηλεκτρονικό μήνυμα προέρχεται πράγματι από έναν εξουσιοδοτημένο διακομιστή, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο spam μηνυμάτων. Για να το ενεργοποιήσεις δες εδώ.

Λειτουργία προστασίας αλληλογραφίας SPF.
Λειτουργία προστασίας αλληλογραφίας SPF.

DKIM

Το πρωτόκολλο DKIM (DomainKeys Identified Mail) προσθέτει μια ψηφιακή υπογραφή στο κομμάτι του email που αποστέλλεται, επιβεβαιώνοντας ότι το μήνυμα προέρχεται πραγματικά από το mail server που ισχυρίζεται και δεν έχει υποστεί τροποποίηση κατά την αποστολή του. Αυτό το επιτυγχάνει, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό κλειδί που εκδίδεται από τον διακομιστή, παρέχοντας ασφάλεια κατά την αποστολή του. Για να το ενεργοποιήσεις δες εδώ.

Λειτουργία προστασίας αλληλογραφίας DKIM.
Λειτουργία προστασίας αλληλογραφίας DKIM.

DMARC

Το DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) σου επιτρέπει να πεις στον διακομιστή του παραλήπτη τι να κάνουν με μηνύματα από τον τομέα σας που δεν περνούν από τους ελέγχους του SPF ή του DKIM. Για την ρύθμιση του θα πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός, καθώς μπορεί να δημιουργήσεις ζήτημα στην αποστολή της αλληλογραφίας σου. Για να το ενεργοποιήσεις δες εδώ.

Λειτουργία πρωτοκόλλου DMARC.
Λειτουργία πρωτοκόλλου DMARC.

Ενεργοποίηση SPF και DKIM.

Το cPanel σου παρέχει έτοιμα τα πρωτόκολλα SPF και DKIM. Για να το επιβεβαιώσεις ή να τα ενεργοποιήσεις θα επιλέξεις το Email Deliverability από την κατηγορία e-mail.

Email Deliverability.
Email Deliverability.

Στην συνέχεια μπορείς να δεις τους τομείς σου καθώς και το status τους. Εάν έχει πράσινο ✅ τότε το SPF και το DKIM έχουν ενεργοποιηθεί από μόνα τους. Για να τα δεις πατάς στα δεξιά το πλήκτρο Διαχείριση (Manage).

Κατάσταση SPF / DKIM και διαχείριση.
Κατάσταση SPF / DKIM και διαχείριση.

Μπορείς να δεις τις ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από τον διακομιστή. Ακόμα, μπορείς από την σχετική σελίδα να παραμετροποιήσεις εάν επιθυμείς τις εγγραφές DKIM και SPF.

Default εγγραφές DKIM / SPF του διακομιστή.
Default εγγραφές DKIM / SPF του διακομιστή.

DMARC

Για να προσθέσεις DMARC μέσω του cPanel, θα πρέπει να επιλέξεις το Zone Editor από την κατηγορία Τομείς (Domains).

Επιλογή Zone Editor.
Επιλογή Zone Editor.

Στην συνέχεια θα επιλέξεις το Διαχείριση (Manage) στο Domain που επιθυμείς να εφαρμόσεις το DMARC.

Επιλογή Διαχείριση (Manage).
Επιλογή Διαχείριση (Manage).

Εδώ βλέπεις τις εγγραφές DNS του Domain Name σου. Για να δεις εάν είναι ενεργοποιημένο μπορείς στην επάνω μπάρα αναζήτησης να πατήσεις “dmarc”.

Εγγραφές DNS και εύρεση πιθανής εγγραφής DMARC.
Εγγραφές DNS και εύρεση πιθανής εγγραφής DMARC.

Εάν εντόπισες εγγραφή DMARC δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσεις σε κάποια ενέργεια. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει θα επιλέξεις το βέλος δίπλα από την Προσθήκη Εγγραφής και στο Add DMARC record.

Επιλογή εισαγωγής εγγραφής DMARC.
Επιλογή εισαγωγής εγγραφής DMARC.

Εάν δεν γνωρίζεις τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να δηλώσεις δεν πειράζει, μπορείς να αφήσεις τις προρυθμισμένες επιλογές. Εάν όμως γνωρίζεις τις ρυθμίσεις μπορείς πατώντας το Optional Parameters να δηλώσεις ακριβώς τις ρυθμίσεις σου. Τέλος πατάς το πλήκτρο Save Record.

Δημιουργία εγγραφής DMARC.
Δημιουργία εγγραφής DMARC.

Μπορείς να δεις την επίσημη σελίδα του πρωτοκόλλου DMARC από εδώ.

Share it!