Πώς να ασφαλίσεις τις αποστολές των email σου, μέσω του Plesk.

Στην εποχή που η επικοινωνία μέσω email είναι ο πλέον επίσημος τρόπος επικοινωνίας της επιχείρισης σου, η ασφάλεια αποστολής τους είναι μονόδρομος. Το Plesk σου παρέχει έτοιμα εργαλεία για να χρησιμοποιήσεις τα πιο γνωστά πρωτόκολλα ασφαλείας. Πάμε όμως να δούμε τα κύρια πρωτόκολλα ασφάλισης των αποστολών σου, καθώς και πως θα τα εφαρμόσεις.

SPF

Σε απλά λόγια, το SPF (Sender Policy Framework) είναι ένα σύστημα ελέγχου ταυτότητας που επιβεβαιώνει ποιος mail server είναι εξουσιοδοτημένος να στέλνει τα emails για ένα Domain Name. Με το SPF, οι παραλήπτες μηνυμάτων μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το εισερχόμενο ηλεκτρονικό μήνυμα προέρχεται πράγματι από έναν εξουσιοδοτημένο διακομιστή, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο spam μηνυμάτων. Για να το ενεργοποιήσεις δες εδώ.

Λειτουργία προστασίας αλληλογραφίας SPF.
Λειτουργία προστασίας αλληλογραφίας SPF.

DKIM

Το πρωτόκολλο DKIM (DomainKeys Identified Mail) προσθέτει μια ψηφιακή υπογραφή στο κομμάτι του email που αποστέλλεται, επιβεβαιώνοντας ότι το μήνυμα προέρχεται πραγματικά από το mail server που ισχυρίζεται και δεν έχει υποστεί τροποποίηση κατά την αποστολή του. Αυτό το επιτυγχάνει, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό κλειδί που εκδίδεται από τον διακομιστή, παρέχοντας ασφάλεια κατά την αποστολή του. Για να το ενεργοποιήσεις δες εδώ.

Λειτουργία προστασίας αλληλογραφίας DKIM.
Λειτουργία προστασίας αλληλογραφίας DKIM.

DMARC

Το DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) σου επιτρέπει να πεις στον διακομιστή του παραλήπτη τι να κάνουν με μηνύματα από τον τομέα σας που δεν περνούν από τους ελέγχους του SPF ή του DKIM. Για την ρύθμιση του θα πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός, καθώς μπορεί να δημιουργήσεις ζήτημα στην αποστολή της αλληλογραφίας σου. Για να το ενεργοποιήσεις δες εδώ.

Λειτουργία πρωτοκόλλου DMARC.
Λειτουργία πρωτοκόλλου DMARC.

Ενεργοποίηση SPF και DMARC.

Στο Plesk σου παρέχουμε ενεργοποιημένες εγγραφές SPF και DMARC. Για να τις δεις θα πατήσεις στην κατηγορία Hosting & DNS την επιλογή DNS.

Επιλογή DNS.
Επιλογή DNS.

Εδώ, μπορείς να δεις όλες τις εγγραφές DNS σου όπως και αυτές των SPF και DMARC. Επιλέγοντας την εγγραφή, μπορείς να την επεξεργαστείς για να δώσεις τις τιμές που επιθυμείς. Εάν χρησιμοποιείς σαν mail server αυτόν του πακέτου φιλοξενίας σου, δεν χρειάζεται να προχωρήσεις σε κάποια αλλαγή του SPF. Ακόμα εάν δεν γνωρίζεις να παραμετροποιήσεις την εγγραφή του DMARC δεν πειράζει, μπορείς να αφήσεις τις προρυθμισμένες επιλογές (μπορεί να δημιουργήσεις ζήτημα στην εξερχόμενη αλληλογραφία σου). Για να παραμετροποιήσεις την εγγραφή, μπορείς να δεις την επίσημη σελίδα του πρωτοκόλλου DMARC από εδώ.

Προρυθμισμένες εγγραφές DMARC και SPF.
Προρυθμισμένες εγγραφές DMARC και SPF.

Ενεργοποίηση DKIM.

Για να ενεργοποιήσεις το DKIM, από την αρχική σελίδα του Plesk θα επιλέξεις την καρτέλα Mail και στην συνέχεια την επιλογή Mail Settings.

Επιλογή Mail Settings.
Επιλογή Mail Settings.

Τέλος κατεβαίνεις στο κάτω μέρος και ενεργοποιείς το checkbox “Use DKIM spam protection system” και πατάς το πλήκτρο OK. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείς το DKIM με τις ρυθμίσεις του Plesk.

Ενεργοποίηση DKIM.
Ενεργοποίηση DKIM.
Share it!