Πώς θα ξεκινήσω ένα blog σε 20 λεπτα;

Αυτό το άρθρο απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σε σχέση με την δημιουργία περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Σίγουρα θα έχεις μια φοβερή ιδέα που έχεις σκεφτεί ότι αξίζει να μιλήσεις για αυτήν σε όλο τον κόσμο. Σε δεύτερο χρόνο, σκέφτηκες πιο ώριμα ότι είναι καλό να το κάνεις μέσω ιντερνετ, γιατί εξάλλου πλέον όλα εδώ γίνονται. Είτε σκέφτεσαι να ξεκινήσεις δειλά μια μικρή επιχείρηση μέσω ενός καλογραμμένου blog βασισμένο στην ιδέα σου,  είτε απλά θέλεις να παραθέσεις τις σκέψεις σου όπως πολλοί και γνωστοί bloggers, βρίσκεσε απλά μερικά βήματα μακριά από το να το πετύχεις:

1.Ξεκίνα αγοράζοντας ένα domain:

Για να βρίσκεσαι εδώ, λογικά θα έχεις παρατηρήσει ότι είμαστε το blog ενός καταχωρητή για domain names. Είναι πολύ εύκολο, λοιπόν,  αν πατήσεις εδώ για τη σελίδα των domains και συμπληρώνοντας ένα επιθυμητό όνομα να δείς αν υπάρχει διαθέσιμο το domain name που επιθυμείς. Για να σε βοηθήσουμε μπορούμε συνοπτικά να σου πούμε ότι ένα καλό domain name έχει τα εξής χαρακτηριστικα:

Πρέπει να είναι εύκολο να το πείς προφορικά

Πρέπει να μπορείς να το γράψεις αμέσως όταν το πρωτοακούσεις

Πρέπει να είναι σχετικά μικρό σε μήκος

Κάνε χρήση μιας λέξης-κλειδί που αφορά στη θεματική του blog

Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις αριθμούς

Πρόσεξε ποιά κατάληξη θα προτιμήσεις για το domain σου

και άλλα πολλά που μπορείς να βρείς στον οδηγό για domains αναλυτικά.

2. Επέλεξε την πλατφόρμα που θα στήσεις το blog

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για το WordPress. Είναι εξάλλου η μεγαλύτερη πλατφόρμα CMS και blogging καθώς κατέχει περίπου το 25% των sites και blogs παγκοσμίως.

Άλλες πλατφόρμες είναι τα TypePad, Blogger, Squarespace, Wix και  Tumblr αλλά εμείς σας παρέχουμε δωρεάν το Weebly για blogging με την αγορά ενός domain. Το weebly είναι μια πλατφόρμα για δωρεάν κατασκευή site και blog. Μπορείς έξυπνα να το εκμεταλευτείς!

3. Επέλεξε την εταιρία hosting

Πάλι δεν θα εκπλαγείς, αλλά η Pointer παρέχει το πιο αξιόπιστο web hosting στην Ελλάδα. Προφανώς θα πρέπει να κάνεις μια ολοκληρωμένη έρευνα, αλλά με τα πλεονεκτήματα της Pointer θα είσαι πάντοτε σίγουρος.

Για να κάνεις την έρευνα hosting ξεκαθάρισε τις ανάγκες του blog σου, προσπάθησε να μην πέσεις στα γνωστά λάθη πριν ξεκινήσεις το site σου και τέλος ψάξε για τα καθαρά τεχνικά θέματα:

Θα χρειαστείς πολύ χώρο ;

Σκέφτεσαι ότι θα έχεις από την αρχή υψηλό traffic;

Θα κρατάς κάποια στοιχειώδη backups;

Θα χρειαστείς τηλεφωνική βοήθεια από την εταιρία hosting;

Για να τα καταλάβεις όλα καλύτερα δες και τον οδηγό για hosting.

4. Επέλεξε πρότυπο (template) και φέρ’το στα μέτρα σου

Αν αποφασίσεις τελικά να ασχοληθείς με το Weebly, θα βρείς χιλιάδες templates να επιλέξεις και να το φέρεις στα μέτρα σου, αλλάζοντας απλά και πολλά στοιχεία.

Δες εδώ:

Το πιθανότερο είναι οτι δεν θα χρειαστείς κάποια βοήθεια, καθώς είναι πολύ απλό και εύχρηστο. Αν παρόλαυτα χρειαστείς η Pointer έχει 24 ώρες υποστήριξη.

Επίσης θα έχεις ένα blog που διαβάζεται εξίσου καλά σε συσκευές σταθερές όπως ο κανονικός υπολογιστής σου αλλά και mobile όπως όλα τα smartphones.

Αυτό λέγεται και responsive design.

5. Κάνε το πρώτο σου post!

Συγχαρητήρια! Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι παραπάνω: Είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τους αναγνώστες σου.

Προσπαθησε να γράφεις κατανοητά. Κάθε φορά μονάχα ένα θέμα και να γίνεσαι πραγματικά κατανοητός. Θα πρέπει επίσης τα κείμενά σου εκτός ότι μπορεί να εκτονώνουν εσένα και την καθημερινότητά σου, ενδεχομένως να βοηθούν και κάποιον που τα διαβάζει.

 

Τόσο απλά λοιπόν μπορείς να ανοίξεις μια νέα πόρτα για περιπέτειες online αλλά και γιατί όχι και για business!

Καλή αρχή. Ξεκίνα με το domain name.

Share it!