Πρόβλημα με τη φιλοξενία του WordPress;

Ξεκίνησες δειλά ένα WordPress site πριν αρκετό καιρό και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο κανονικό site;

Ξεκίνησες  να πουλάς το εμπόρευμά σου σε ένα μικρό wordpress  και έχει καταλήξει να είναι  ένα μεγάλο κερδοφόρο e-shop;

Συμβαίνει πολλές φορές να ξεκινάς κάτι δειλά και αυτό στη συνέχεια να μεγαλώνει και να απαιτεί περισσότερους πόρους για να λειτουργήσει όπως πριν. Αυτό σύμβαίνει συχνά σε πολλά εγχειρήματα τα οποία δεν αφορούν μόνο το web, και σχετίζεται με την κλίμακα που περιγράφει το εγχείρημα.

Στο web, όταν κάποιος θέλει ξεκινήσει κάτι, σε αρχικό στάδιο θα προσπαθήσει να το κάνει από φθηνά έως εντελώς δωρεάν. Θα επιλέξει την χρήση του WordPress που διανέμεται δωρεάν (και στη συνέχεια WooCommerce), ένα δωρεάν template και ένα πολύ φθηνό hosting.

Όταν όμως το απλό site που ξεκίνησε, κερδίζει περισσότερες επισκέψεις από αυτό που μπορεί να αντέξει παρατηρεί τα εξής:

  • Η ταχύτητα που χρειάζεται για να φορτώσει το site όλο και μεγαλώνει
  • Ο χρόνος για να επικοινωνήσει το WordPress με την βάση δεδομένων στο διαχειριστικό, όλο και αυξάνεται
  • Οι φωτογραφίες των προϊόντων δεν κατεβαίνουν αμέσως
  • Πολλές φορές μπορεί το μηνιαίο όριο bandwith να ξεπεραστεί
  • Ο χώρος του δίσκου που φιλοξενείς το site/e-shop έχει γεμίσει και σε ενημερώνει συνεχώς
  • Τα e-mails που περιμένεις από την φόρμα επικοινωνίας μπορεί να καθυστερούν

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με την κλίμακα του εγχειρήματός σου. Ήσουν σε ένα αρχικό στάδιο, στο οποίο δοκίμαζες εαν θα δουλέψει αυτό που σκέφτηκες. Εάν ένα ή όλα τα παραπάνω αρχίζουν να φαίνονται στο site σου, σημαίνει ότι το site ζητά περισσότερους πόρους.

Σίγουρα θα βοηθήσει εάν προσπαθήσεις να μικρύνεις τις φωτογραφίες για να έχεις περισσότερο χώρο στον δίσκο, εάν σβήσεις όλα τα περιττά plugins, που είχες προσθέσει αλλά δεν τα χρειάστηκες, ή ακόμη εάν αλλάξεις το δωρεάν template που είχες σε ένα νέο που αγόρασες.

Για να αλλάξει όμως ριζικά η κατάσταση και να μπορέσεις να ανταπεξέρθεις στην νέα κλίμακα, θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά το hosting πακέτο που έχεις επιλέξει.

Συγκεκριμένα:

bandwidth

Bandwidth ή  πόση πληροφορία μπορεί να μεταφέρει το site σου

Όσο μεγαλύτερο είναι το bandwidth που σου προσφέρει ο νέος σου σέρβερ, τόσο μεγαλύτερο πλήθος επισκεπτών μπορείς να εξυπηρετήσεις.

speed

Ταχύτητα Δίσκου 

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η ταχύτητα του δίσκου που υπάρχει στον σέρβερ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ουσιαστικά καθορίζει το πόσο γρήγορα θα διαβαστούν τα δεδομένα που ζητά ένας χρήστης κατά την επίσκεψή του. Άρα το πόσο γρήγορα θα φορτώσει η σελίδα που επισκέπτεται.

hard-disk

Χώρος στον Δίσκο

Όσο λοιπόν μεγαλώνει το site  σου θα χρειάζεται να προσθέτεις δεδομένα. Σίγουρα θα χρειαστεί να έχεις αρκετό χώρο στον δίσκο του server.

cpu

CPU

CPU είναι ο επεξεργαστής που υπάρχει στον σέρβερ. Το WordPress απαιτεί πολύ υψηλούς πόρους από την CPU, όπως και τα plugins του. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να επενδύσεις σε έναν σερβερ με ισχυρό CPU.

backups

BackUP των αρχείων

Επίσης είναι πολύ σημαντικό τα αρχεία που ανεβάζεις κάθε φορά να είναι επίσης διαθέσιμα σε ένα ή περισσότερα αντίγραφα ασφαλείας, έτσι ώστε εάν προκύψει μια καταστροφή των αρχικών αρχείων να είναι διαθέσιμα άμεσα.

elliniko-hosting

Πού βρίσκεται ο server

Για να βελτιώθεί το σύνολο της εμπειρίας του επισκέπτη σου, θα πρέπει η ταχύτητα που φορτώνει η σελίδα να είναι πραγματικά καλή. Μια ακόμη μικρή βοήθεια σε αυτό θα προσθέσει εάν επιλέξεις ο σέρβερ να είναι εκεί που βρίσκονται οι δυνητικοί χρήστες του site σου. Έτσι εάν το κοινό σου βρίσκεται στην Ελλάδα ένα Ελληνικό hosting θα είναι το κερασάκι στην τούρτα.

wordpress-call

Εάν λοιπόν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που έχουν ένα απλό hosting, θα πρεέπει να το ξανασκεφτείς. Πρίν βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα, το τεστάραμε:

Τρέξαμε τρία πειράματα:

pirama1

Με την βοήθεια του site  loader.io  επιλέξαμε να τεστάρουμε το WordPress που τρέχει σε ένα απλό hosting πακέτο και χωρίς caching. 

Απο το παραπάνω διάγραμμα καταλαβαίνουμε ότι το loader.io, προσπαθώντας να εξομοιώσει 10.000 ταυτόχρονες επισκέψεις σε 60 δευτερόλεπτα, στο απλό hosting για wordpress μπόρεσε να εξυπηρετήσει μόλις 263 χρήστες και στην συνέχεια crash-αρε.

Από το τέστ καταλαβαίνουμε ότι εάν προσπαθούσαν να μπουν στο wordpress site που φιλοξενείς σε απλό hosting πακέτο, περισσότερα από 300 άτομα ταυτόχρονα, αυτό δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Εάν δεν “κράσαρε”, στην καλύτερη περίπτωση οι χρήστες θα περίμεναν πάρα πολλά περισσότερα δευτερόλεπτα για να φορτώσει η σελίδα.

Όταν αργεί να φορτώσει μια σελίδα, το πιο πιθανόν είναι οι χρήστες να κάνουν bounce, δηλαδή να φεύγουν πριν ολοκληρωθεί η φόρτωση της σελίδας σου. Έτσι δεν θα έχουν προλάβει να δουν το περιεχόμενο του e-shop σου, άρα και σε καμμία περίπτωση δεν θα προλάβουν να αγοράσουν.

Το δεύτερο τέστ, αφορά το απλό hosting πάλι αλλά με την χρήση caching.

Το caching βοήθησε αρκετά στο να εξυπηρετηθούν σχεδόν όλοι οι χρήστες στα δοθέντα χρονικά όρια. Ουσιαστικά 9790 χρήστες έλαβαν την πληροφορία που ζήτησαν στην εξομοίωση χωρίς timeout errors.

Αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε όμως είναι ότι ο χρόνος που χρειάστηκε για να μοιράσει τα δεδομένα σε τόσους ταυτόχρονους χρήστες, είναι αρκετά μεγάλος.

Αυτό σίγουρα σημαίνει ότι κάποιοι από  τους χρήστες, αν όχι όλοι περιμέναν αρκετά για να ανοίξει η σελίδα. Όπως αναφέρουμε και παραπάνω είναι σοβαρός λόγος εάν η σελίδα δεν ανοιγει σε κάποια δευτερόλεπτα, ο χρήστης να εγκαταλείπει το site σου.

Όπως λέει και επίσημα η Google, αυξάνοντας τον χρόνο φόρτωσης από το 1 δευτερόλεπτο στα 5, η πιθανότητα ο χρήστης να κάνει bounce,  αγγίζει το 90%. Δές την σχετική ανακοίνωση εδώ.

Το τελευταίο τέστ που κάναμε ήταν με το πιο ισχυρό πακέτο hosting που διαθέτει η Pointer, και δεν είναι άλλο από το Superior hosting.

Οι περισσότεροι χρήστες κατέβασαν την σελίδα σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο και όπως φαίνεται στο διάγραμμα λόγω της γρήγορης φόρτωσης η κατανομή των χρηστών ήταν ομαλή.

Ουσιαστικά η μοναδική ομαλή εικόνα από τα τρία τεστ παραπάνω είναι η εικόνα που παίρνουμε από το τελευταίο τέστ, καθώς  δείχνει ότι αυτός ο σέρβερ μπορεί να υποστηρίξει 10.000 άτομα ταυτόχρονα μέσα σε ένα λεπτό!

Εάν θέλεις να έχεις πραγματικά μια καλή εξυπηρέτηση των χρηστών του WordPress site σου, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν πολλή ώρα για να φορτώσει η σελίδα που θέλουν να επισκεφθούν, θα πρέπει να καταλήξεις σε ένα πολύ ισχυρό πακέτο hosting.

Στην Pointer έχουμε δημιουργήσει μια λύση για πολύ γρήγορο hosting, και την ονομάζουμε Superior hosting.  Αν και παρέχει ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά ενός πολύ ισχυρού σέρβερ μπορείς να το αποκτήσεις μόνο με 14.9 ευρώ / μήνα.

Το superior hosting είναι ένα πραγματικά γρήγορο πακέτο hosting, που κρίνουμε ότι είναι ιδανικό hosting για WordPress sites και e-shops.

  1. Βασισμένο σε πανίσχυρο σέρβερ σε συνδιασμό με τους πολύ γρήγορους NVMe SSD δίσκους, θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό να «σερβίρονται» οι σελίδες του wordpress ή του e-shop σου, ταχύτατα!
  2. Τα 20Gb δίσκου που φέρει το πακέτο, είναι αρκετά για να χωρέσουν τα πολλά προϊόντα σου με τις υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες αυτών.
  3.  Απεριόριστη μεταφορά δεδομένων: Αυτό σημαίνει και απεριόριστη κίνηση προς το wordpress site σου!
  4.  Κρατάμε τα πάντα σε backup, σε περίπτωση λάθους ή κάποιου άλλου προβλήματος είσαι καλλυμένος με πρόσφατο backup!

wordpress-call

Share it!