Γιατί το SSL πλέον είναι μονόδρομος.

Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα διατίθεται από την Google η νέα έκδοση του Chrome (build 68). Πέρα από την καθιερωμένη βελτίωση της απόδοσης και την επιδιόρθωση σφαλμάτων αυτή τη φορά η Google πραγματοποίησε μια αλλαγή που επηρεάζει μεγάλο αριθμό site. Όποιο site δεν έχει πρωτόκολλο κρυπογράφησης SSL και δεν εμφανίζει το διακριτικό “https” βγάζει το μήνυμα “μη ασφαλές” και κοκκινίζει η μπάρα διεύθυνσης. Εντυπωσιακό είναι το γεργονός ότι μέχρι και σήμερα και παρά τη μεγάλη αλλαγή που έφερε και ο GDPR στο κομμάτι αυτό, πολύ μεγάλο ποσοστό των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο ακόμη δεν έχουν κρυπτογράφηση. Αυτό κατά τα προηγούμενα χρόνια για μια μεγάλη μερίδα κατασκευαστών και χρηστών δεν αποτελούσε εμπόδιο. Ωστόσο, ένα μήνυμα τέτοιου τύπου αποξενώνει πολύ κόσμο και αναγκάζει τα site μαζικά να καταφεύγουν στο SSL.

Παρακάτω σου δείχνουμε πώς αλλαξε η ειδοποίηση στον Chrome σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση:

Στίς περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει και ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Βασικός στόχος της Google είναι η διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος πλοήγησης για όλους τους διαδικτυακούς χρήστες. Έτσι, αναγκάζει πρακτικά όλους τους χρήστες να εγκαταστήσουν SSL και βοηθά στην οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς διαδικτύου.

Οι υπόλοιποι browsers

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι υπόλοιποι browsers θα ακολουθήσουν το “trend” αυτό που ξεκίνησε η Google. Ήδη ο Mozilla Firefox έχει κάνει πιο έντονο το σήμα προειδοποόιησης με μια κόκκινη γραμμή στην κλειδαριά ( ) στα site που είναι απλά http. Το επόμενο βήμα είναι να αναγραφεται ρητά το μήνυμα “μη ασφαλές” σε όλους τους ιστότοπους που δε διαθέτουν https.

Σε παρόμοιο δρόμο βαδίζει και ο Safari ο οποίος από την ενημέρωση του Μαρτίου την 11.1 κάθε σελίδα που έχει login και δε διαθέτει το https λαμβάνει τη σήμανση “μη ασφαλής ιστότοπος” στη μπάρα διεύθυνσης. Δες παρακάτω πώς φαίνεται ένα site χωρίς SSL στον Safari:

Οπότε ποια είναι τα επόμενά σου βήματα;

Απλά εγκατέστησε ένα SSL λογισμικό. Τόσο απλά! Θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και θα αποφύγεις την κατρακύλα που θα έχουν στις μηχανές αναζήτησης τα site που έχουν αποκτήσει το χαρακτηρισμό του μή ασφαλούς. Μπορείς να βρεις το φθηνότερο πλήρες SSL της αγορά σε εμάς. Μη χάνεις άλλο χρόνο προστάτεψε το site σου τώρα!

Θέλω Comodo SSL με 5.9€

Share it!