Το διαχειριστικό πανελ του πακέτου φιλοξενίας σου, δεν είναι μόνο για να δημιουργείς λογαριασμούς email. Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξουμε λειτουργίες που δεν ήξερες ότι υπάρχουν στο cPanel σου και θα σου κάνουν ευκολότερη την ζωή.
1. Softaculous Apps Installer
Μπορεί να το έχεις δει στην ενότητα Software και να το προσπέρασες. Το Softaculous, σου παρέχει εύκολη εγκατάσταση αμέτρητων εφαρμογών, εργαλείων και CMS.
Αφού πατήσεις την επιλογή, μπορείς από την μπάρα αναζήτησης να ψάξεις συγκεκριμένα κάποια εφαρμογή ή να τις δεις ομαδοποιημένες στην αριστερή στήλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω αυτού μπορείς να κάνεις και εγκατάσταση του WordPress, εύκολα και άνετα, συμπληρώνοντας απλά τα πεδία που σου αναφέρει. Μπορείς να δεις άρθρο εγκατάστασης WordPress από εδώ.
Τέλος θα πρέπει να γνωρίζεις ότι καθώς υπάρχουν τόσες πολλές εφαρμογές είναι λογικό κάποιες να μην είναι λειτουργικές στο πακέτο φιλοξενίας σου.
2. Awstats
Το ήξερες ότι μέσα από το cPanel, μπορείς να δεις τα στατιστικά επισκέψεων σου σε γραφήματα; Η σχετική επιλογή, ονομάζεται Awstats και μπορείς να την βρεις στην κατηγορία Metrics (Μετρήσεις).
Μέσα σε αυτή, Μπορείς να δεις γραφήματα επισκέψεων ανά ώρα, ημέρα αλλά και μήνα. Ακόμα, μπορείς να βρεις χρήσιμα στατιστικά όπως τοποθεσία από τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα σου, ώρα παραμονής σε αυτή, spiders/robots που έχουν περπατήσει την ιστοσελίδα σου κ.α.
Τα γραφήματα χωρίζονται σε μοναδικούς επισκέπτες, αριθμό επισκέψεων, σελίδες, κλικ και κατανάλωση bandwidth. Οπότε εάν επιθυμείς να ελέγξεις την κίνηση στην ιστοσελίδα σου είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
3. Track Delivery
Σε καλεί πελάτης/συνεργάτης και αναφέρει ότι σου έχει στείλει email. Δεν το βλέπεις μέσα στο inbox σου. Πώς μπορείς να το ελέγξεις τι έχει γίνει; Το cPanel έρχεται να σώσει την κατάσταση με το εργαλείο Track Delivery (Παρακολούθηση Παράδοσης).
Μέσα από αυτό το εργαλείο μπορείς να ελέγξεις αποστολές και λήψεις ηλεκτρονικών μηνυμάτων στον λογαριασμό σου. Παρέχει λεπτομερή καταγραφή, με ανάλυση παραλαβής/αποστολής μηνυμάτων. Με αυτό μπορείς να έχεις τον έλεγχο και πλήρη εικόνα για το τι έχει συμβεί.
4. Directory Privacy
Η ασφάλεια της ιστοσελίδας σου δεν είναι ποτέ αρκετή. Με την επιλογή Directory Privacy (Απόρρητο Καταλόγου), μπορείς να ασφαλίσεις την ιστοσελίδα σου ή και κάποιο φάκελο με κωδικό προστασίας, κατευθείαν από τον διακομιστή.
Στο παράδειγμα που ακολουθεί θα πάρουμε σαν σενάριο ότι κακόβουλοι χρήστες προσπαθούν να συνδεθούν στο admin του WordPress σου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υψηλή χρήση πόρων.
Αφού συνδεθείς στον φάκελο που επιθυμείς να ασφαλίσεις (wp-admin) πατάς το πλήκτρο επεξεργασία.
Στην συνέχεια, ενεργοποιείς το Προστατεύστε με κωδικό πρόσβασης αυτόν τον κατάλογο. και στο πεδίο από κάτω, πληκτρολογείς το όνομα που θα έχει ο προστατευμένος κατάλογος. Τέλος πατάς το πλήκτρο Αποθήκευση.
Τέλος θα πρέπει να δημιουργήσεις έναν χρήστη με τα στοιχεία του οποίου θα μπορείς να συνδεθείς μόνο εσύ. Συμπληρώνεις τα παρακάτω πεδία και πατάς το πλήκτρο Αποθήκευση.
5. PHP Version
Τα περισσότερα CMS την περίοδο που διανύουμε, είναι φτιαγμένα με PHP. Το cPanel παρέχει την επιλογή Select PHP Version όπου μπορείς να δηλώσεις την έκδοση που επιθυμείς.
Όσο νεώτερη είναι η έκδοση, τόσο ταχύτερη αλλά και πιο ασφαλής θα είναι η ιστοσελίδα σου. Μέσω της επιλογής, μπορείς να ανοίξεις και διάφορα modules που θα χρειαστούν για την λειτουργία των plugins σου αλλά μπορείς να δηλώσεις και χρόνους εκτέλεσης της PHP.
Τώρα, γνωρίζοντας τα παραπάνω, μπορείς να εκμεταλλευτείς το cPanel ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν και άλλα πολλά εργαλεία, που μπορείς να ελέγξεις από πλευράς σου για να μπορέσεις να αυξήσεις την λειτουργικότητα από το πακέτο φιλοξενίας σου.