Ανανέωση Domain Name και ενέργειες ανάκτησης μετά την λήξη του.

Το Domain Name σου είναι το ψηφιακό αναγνωριστικό της ιστοσελίδας / eshop σου. Σε αυτό τον οδηγό, θα σου εξηγήσουμε τι θα πρέπει να κάνεις για να μην λήξει, αλλά και σε τι ενέργειες μπορείς να προχωρήσεις αν και εφόσον λήξει.

Κύκλος ζωής Domain Name.

Κύκλος ζωής Domain name.
Κύκλος ζωής Domain name.

Όπως μπορείς να δεις και από την παραπάνω εικόνα, τα Domain names έχουν ένα κύκλο ζωής 4 φάσεων. Πιο αναλυτικά:

Ενεργό.

  • Οι ρυθμίσεις του τομέα σας και τα στοιχεία επικοινωνίας μπορούν να τροποποιηθούν ενώ είναι ενεργό
  • Συνήθως το Domain name σου μπορεί να καταχωρηθεί ή να ανανεωθεί από 1 έτος έως το πολύ 10 χρόνια

Ληγμένο – Μία ημέρα μετά την ημερομηνία λήξης του Domain name σου, ο τομέας έχει λήξει.

  • Το email σου θα σταματήσει να λειτουργεί
  • Ο ιστότοπος σου δεν θα εμφανίζει περιεχόμενο
  • Το Domain name σου έχει μπει σε κατάσταση καραντίνας που θα διαρκέσει

Redemption Period – Περίοδος εξαγοράς.

  • Το Domain name σου δεν εμφανίζεται στον λογαριασμό σου
  • Εάν επιθυμείς να το ανανεώσεις ακόμα επικοινώνησε μαζί μας στο info@pointer.gr
  • Η συγκεκριμένη φάση δεν ισχύει σε όλα τα μητρώα
  • Η τιμή εξαγοράς του πολλαπλασιάζεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσό

Αποδέσμευση Domain name

  • To Domain name είναι διαθέσιμο προς αγορά
  • Μπορεί να το αγοράσει οποιοσδήποτε

Πριν την λήξη του Domain Name.

Φρόντισε να ανανεώσεις το Domain name σου πριν λήξει. Θα γλυτώσεις από κόπο και πιθανώς γραφειοκρατική δουλειά ανάλογα με το μητρώο σου. Μπορείς να δεις την ημερομηνία λήξης του, μέσα από τον λογαριασμό σου στην pointer.gr, επιλέγοντας το Domain names.

Ενημέρωση λήξης του Domain name.
Ενημέρωση λήξης του Domain name.

Ακόμα, από πλευράς μας, σε ενημερώνουμε 30, 15 και 5 ημέρες πριν την λήξη του Domain name σου, αλλά και την ημέρα που λήγει, μέσω email. Φρόντισε να ελέγξεις και τον φάκελο των ανεπιθύμητων (spam) emails.

Μετά την λήξη του Domain Name.

Κατά την λήξη του Domain Name σου, θα αντιμετωπίσεις ζήτημα στην πρόσβαση της ιστοσελίδας σου, των email σου και οποιασδήποτε υπηρεσίας σχετίζεται με αυτό.

Κατά την λήξη τους, τα Domain names μπαίνουν σε κατάσταση καραντίνας. Σε αυτή την κατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να το κατοχυρώσει κάποιος τρίτος παρά μόνο εσύ. Το χρονικό διάστημα αυτό, αλλάζει ανάλογα το μητρώο σου. Ενδεικτικά, για τα πιο γνωστά μητρώα:

Μητρώο Domain nameΠερίοδος καραντίνας
.gr15 ημέρες
.eu40 ημέρες
.com40 ημέρες
.org40 ημέρες
.net40 ημέρες
.info40 ημέρες

Τα .com, .org, .net, .info Domain names υπάρχει περίπτωση μετά τις 40 ημέρες να μπουν σε redemption period, όπου η τιμή ανανέωσης πολλαπλασιάζεται από το μητρώο.

Μετά την λήξη της καραντίνας (και του redemption period που αναφέρεται παραπάνω), όλα τα Domain names είναι ξανά διαθέσιμα για κατοχύρωση από όλους.

Ανανέωση Domain Name.

Για να ανανεώσεις το Domain name σου, ακόμα και εάν έχει λήξει, θα συνδεθείς στον λογαριασμό σου στην pointer.gr και θα πατήσεις την από την ενότητα Domain names το όνομα του domain σου.

Επιλογή του Domain Name.
Επιλογή του Domain Name.

Στην συνέχεια από την επιλογή Ανανέωση, θα επιλέξεις την διάρκεια ανανέωσης που επιθυμείς να προχωρήσεις και τέλος, θα προχωρήσεις σε πληρωμή της.

Επιλογή ανανέωσης.
Επιλογή ανανέωσης.

Εάν δεν βλέπεις το Domain name στον λογαριασμό σου στην pointer.gr, μπορείς να ζητήσεις πληροφορίες μέσω email στο info@pointer.gr.

Ακόμα, υπάρχει η επιλογή της αυτόματης ανανέωσης, όπου μπορείς να ενεργοποιήσεις για να γίνεται η διαδικασία αυτόματα. Για να την ενεργοποιήσεις, θα πρέπει να έχεις διαθέσιμα credits στον λογαριασμό σου.

Επιλογή αυτόματης ανανέωσης.
Επιλογή αυτόματης ανανέωσης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σε περίπτωση που έχει λήξει το Domain name σου για παραπάνω από μία ημέρα, οι υπηρεσίες του δεν θα επανέλθουν την ίδια στιγμή με την ανανέωση του. Ο λόγος για αυτή την καθυστέρηση είναι ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου το propagation των Name Servers και των DNS records του. Η σχετική εργασία μπορεί να χρειαστεί έως και 24 ώρες για την ολοκλήρωση της.

Share it!