Τα πάντα για τα domain names με ελληνικούς χαρακτήρες

Τι έχω; Τι δικαιούμαι; Πώς προστατεύομαι;

Αυτές είναι οι πολύ συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε πλέον μετά και το λανσάρισμα των ελληνικών domain names “.ευ”. Τα ονόματα χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες έχουν απασχολήσει πολύ σημαντική μερίδα του πελατολογίου μας και κρίναμε απαραίτητο να συγκεντρώσουμε σε ένα άρθρο ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος που θέλει να αποκτήσει domain names με ελληνικούς χαρακτήρες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το καλοκαίρι του 2018 το μητρώο ελληνικών ονομάτων χώρου κυκλοφόρησε την πρώτη κατάληξη με ελληνικούς χαρακτήρες “.ελ“. Αυτή έδωσε μεγαλύτερο νόημα και αύξησε τη ζήτηση στα domain με ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι ελληνικοί χαρακτήρες όμως έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Ορθογραφία, τονισμός, ειδικοί χαρακτήρες. Έτσι το μητρώο GR άσκησε μία πολιτική προστασίας του brand και ομαδοποίησης domain names που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα λογίζονταν ως διαφορετικά.

Εκεί λοιπόν που πήγαμε να τα ξεκαθαρίσουμε και μάθαμε τους κανόνες, πριν από μερικούς μήνες το μητρώο ευρωπαϊκών ονομάτων κυκλοφορεί τα δικά του ελληνικά ονόματα με ελληνική κατάληξη .ευ και με τη δική του ξεχωριστή πολιτική και χάνουμε λίγο την μπάλα. Πολλά τα τηλέφωνα πελατών μας που δικαιολογημένα είχαν χαθεί.

Πάμε να αποσαφηνίσουμε κάποιους όρους που σχετίζονται με τη λειτουργία των ελληνικών ονομάτων χώρου:

Ομόγραφα Ονόματα

Ο όρος ομόγραφα αναφέρεται στα ονόματα τα οποία ταυτίζονται ΟΠΤΙΚΑ στην πεζή ή κεφαλαία, τονισμένη ή άτονη μορφή τους, αν και είναι γραμμένα με διαφορετικούς χαρακτήρες (π.χ. mepa.gr και μέρα.gr τα οποία στην κεφαλαία τους μορφή (ΜΕΡΑ) είναι οπτικά όμοια).

Η λειτουργία των ομόγραφων έχει εισαχθεί για την προστασία του brand σου. Αυτό επιτυγχάνεται μιας και η κατοχύρωση ενός domain δεσμεύει το ομόγραφό του και έτσι δε μπορεί κάποιος άλλος και να χρησιμοποιήσει ένα domain που ταυτίζεται οπτικά με το δικό σου.

Ας εστιάσουμε τώρα στους ελληνικούς χαρακτήρες που έχουν σύστημα τονισμού και τον χαρακτήρα του “σ” που μετατρέπεται σε “ς” όταν βρίσκεται στο τέλος της λέξης. Για να γίνει πιο κατανοητή η κάθε περίπτωση ας την προσεγγίσουμε με ένα παράδειγμα. Τα domain “γένος.ελ” και “γένος.ευ”. Το συγκεκριμένο όνομα περιλαμβάνει και τονισμό και τελικό “σ”.

Bundles/ Δέσμη

Ο όρος δέσμη ή bundle αναφέρεται σε ένα όνομα που ενεργοποιείται και μαζί δεσμεύει ή/και ενεργοποιεί άλλες παρεμφερείς (ομόγραφες) μορφές του doimain. Στο παράδειγμά μας τo domain γένος.ελ έχει άλλα 3 ομόγραφα ελληνικά domain names: γενος.ελ, γένοσ.ελ & γενοσ.ελ. Έτσι δημιουργείται το παρακάτω bundle (δέσμη):

  • γένος.ελ
  • γενος.ελ
  • γένοσ.ελ
  • γενοσ.ελ

Τα domain names που ανήκουν στην ίδια δέσμη δε μπορούν να κατοχυρωθούν ή χρησιμοποιηθούν από διαφορετικό ιδιοκτήτη. Επίσης όσο είναι ενεργό ένα domain τα υπόλοιπα δεσμεύονται, ενεργοποιούνται ή ανανεώνονται για το ίδιο διάστημα.

Πάμε όμως να δούμε τι ισχύει για κάθε μητρώο:

Για τα .ελ /.gr

Όπως είπαμε η παραπάνω δέσμη ονομάτων έχει χαρακτηριστικά που συνδέουν τα domain μεταξύ τους και παρέχουν προστασία επωνυμίας στον κάτοχο. Έτσι δημιουργούνται διάφορες περιπτώσεις. Πάμε να δούμε τις πιο συχνές:

1. O κάτοχος του ελληνικού domain που παίρνει το όνομα με τον τόνο και με τελικό “ς” δεσμεύει και μπορεί να ενεργοποιήσει χωρίς χρέωση όλες τις άτονες μορφές του domain. Η έκδοση με τονισμό και κανονικό “σ” δεσμεύεται αλλά ενεργοποιείται μόνο με χρέωση.

2. O κάτοχος του ελληνικού domain που παίρνει το όνομα χωρίς τόνο και με τελικό “ς” δεσμεύει και μπορεί να ενεργοποιήσει χωρίς χρέωση το domain με κανονικό “σ” αλλά η ενεργοποίηση των άλλων δύο ομόγραφων που έχουν τονισμό είναι χρεώσιμη.

3. O κάτοχος του ελληνικού domain που παίρνει το όνομα χωρίς τόνο και με κανονικό “σ” δεσμεύει αλλά μπορεί να ενεργοποιήσει μόνο με χρέωση τις υπόλοιπες τρεις μορφές του domain.

Συμπέρασμα 1: Όταν κατοχυρώνεις ένα όνομα με ελληνικούς χαρακτήρες φρόντισε να πάρεις την τονισμένη μορφή του με τελικό “ς”!

Συμπέρασμα 2: Στα .gr και τα .ελ υπάρχει το λεγόμενο “Κύριο Όνομα Χώρου” (default domain name). Είναι το άτονο με κανονικό “σ”. Στο παράδειγμά μας το “γενοσ.ελ” το οποίο παίρνεις σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την έκδοση που κατοχυρώσεις.

Για τα .ευ

Στα .ευ bundle (δέσμη) δημιουργεί το τελικό “ς” και όχι ο τονισμός. Έτσι στο παράδειγμά μας έχουμε δύο bundles:

  • γενος.ευ
  • γενοσ.ευ

και

  • γένος.ευ
  • γένοσ.ευ

Αυτό σήμαίνει ότι τα domains “γένος.ευ” και “γενος.ευ” είναι ξεχωριστά και μπορούν να κατοχυρωθούν από διαφορετικά άτομα.

Εδώ έχουμε την εξής διαφοροποίηση. Τα ομόγραφα domains που ανήκουν στο ίδιο bundle δε μπορούν να συνυπάρξουν. Αν δηλαδή έχεις το γένος.ευ και θέλεις να ενεργοποιήσεις το γένοσ.ευ (κανονικό “σ”) τότε αυτόματα με την ενεργοποίηση του απενεργοποιείται το γένος.ευ (τελικό “ς”).

Έτσι αν πάρεις το domain “γένος.ευ” (τελικό “ς”) δεσμεύεις και το domain “γένοσ.ευ” (κανονικό “σ”) και μπορείς αν θέλεις να τα ανταλλάξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι οι άτονες μορφές “γενος.ευ” και “γενοσ.ευ” αποτελουν ξεχωριστά domain και δεν επηρεάζονται από την κατοχύρωση ή μη της τονισμένης μορφής “γένος.ευ“.

Πώς σου φάνηκε; Λίγο μπερδεμένα εε;
Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία των ελληνικών και όχι μόνο domain names μη διστάσεις να μας καλέσεις στο 231.99.99.900

Και φυσικά μπορείς να ψάξεις να αγοράσεις σήμερα το δικό σου domain name επιλέγοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες καταλήξεις!

Share it!