Η Google ενημερώνει ότι το site σου είναι “Μή ασφαλές ή Επικίνδυνο”!

Εάν χρησιμοποιείς Google Chrome (όπως δηλαδή το 50% των χρηστών παγκοσμίως), θα έχεις προσέξει ότι σε αρκετά από τα sites που επισκέπτεσαι έχει την ένδειξη “Ασφαλής” (“Secure” σε ξενόγλωσσο περιβάλλον). secure

Για τα υπόλοιπα sites, που δεν έχουν την παραπάνω ένδειξη, θα δείς απλά ένα εικονίδιο πληροφορίας. info.

Μέχρι όμως και τον Οκτώβρη, όπου η Google, θα αντικαταστήσει το εικονίδιο πληροφορίας με την ένδειξη “Μη ασφαλής ή Επικίνδυνος”.

Τί σημαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα; Από που προκύπτει ότι κάποιο site είναι “Μη ασφαλές”;

H Google θέλοντας να προωθήσει πιο ασφαλείς συνδέσεις μεταξύ των χρηστών και των site που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια αποτελεσματική και ηχηρή μέθοδο ενημέρωσης του χρήστη, για το άν η σελίδα που επισκέπτεται έχει ενεργοποιημένο πιστοποιητικό ασφαλείας SSL.

Τί είναι το πιστοποιητικό SSL;

Το πιστοποιητικό ασφαλείας SSL, είναι ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό το οποίο εγγυάται την ταυτότητα της πηγής, από την οποία προκύπτει η πληροφορία. Με μια τεχνολογία κρυπτογράφησης της πληροφορίας, ασφαλίζει την επικοινωνία του χρήστη με την πηγή. Έτσι όποια στοιχεία ή προσωπικά δεδομένα δώσεις σε ένα site που κατέχει SSL πιστοποιητικό κρυπτογραφούνται και δεν μπορεί κάποιος ενδιάμεσος να τα υποκλέψει.

Σκέψου λοιπόν ότι μέχρι σήμερα μπορεί να έδινες προσωπικά δεδομένα σου, όπως για παράδειγμα τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας σε ένα site, που δεν είχε SSL πιστοποιητικό και δεν είχες καμμία ενημέρωση για αυτό. Έτσι εάν αυτό το site είχε πέσει θύμα επίθεσης, τα προσωπικά σου δεδομένα κινδύνευαν να χρησιμοποιηθούν από κάποιον κακόβουλα.

Την προηγούμενη Πέμπτη, η Google μέσω της πλατφόρμας της, Search Console, ενημέρωσε τους κατόχους sites, ότι από τον Οκτώβρη οι πληροφόρηση για “Μη ασφαλείς” συνδέσεις στο περιβάλλον του Chrome, θα είναι πιο έντονες. Έτσι όταν θα πηγαίνει ο χρήστης να συμπληρώσει μια οποιαδήποτε φόρμα ή να βάλει έναν όρο σε search πεδίο θα του υπενθυμίζει ο Google Chrome ότι πρόκειται για ένα μή ασφαλές website. Όπως φαίνεται παρακάτω:

not secure

Εάν λοιπόν είσαι ιδιοκτήτης ενός site ή ακόμη περισσότερο ενός e-shop είναι καλό να δράσεις άμεσα. Βρές μια αξιόπιστη εταιρία hosting και αγόρασε ένα πιστοποιητικό ασφαλείας SSL. Έτσι μέχρι τον Οκτώβρη θα έχεις σίγουρα προλάβει να ολοκληρώσεις τις διαδικασίες για να παίζει σωστά το πιστοποιητικό σου και θα έχεις προλάβει να έχεις ασφαλίσει το e-shop σου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Δες αναλυτικά εδώ τί σήμαίνουν όλες οι ενδείξεις ασφαλείας από την ίδια την Google:

https://support.google.com/chrome/answer/95617?hl=el

Εδώ η απομυθοποίηση του HTTPS σε μια παρουσίαση της Google:

Είναι κάτι που θα υιοθετήσουν και οι υπόλοιποι browsers πολύ άμεσα, άρα θα πρέπει, εάν θες να φαίνεσαι ασφαλής σαν εταιρία ή e-shop, να το ενεργοποιήσεις άμεσα.

Share it!