Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις αναβάθμιση στη φιλοξενία του website σου

Όπως είναι λογικό αρκετοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων επιλέγουν αρχικά μια οικονομική λύση για να φιλοξενήσουν το website τους. Συχνά επιλέγουν κάποια λύση shared hosting φιλοξενίας που μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες μιας νέας ιστοσελίδας.

Με τον καιρό όμως, η ιστοσελίδα φέρνει περισσότερη επισκεψιμότητα και ο όγκος του περιεχομένου της αυξάνεται. Τότε αρχίζουν και οι απαιτήσεις του web hosting να γίνονται μεγαλύτερες και μπαίνει στο τραπέζι η κουβέντα της αναβάθμισης.

Το καλό είναι ότι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές επιλογές οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Κάθε ανάγκη μπορεί να καλυφθεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο για άψογη λειτουργία του site σου και χωρίς σπατάλες.

Ας ξεκινήσουμε με τα σημάδια που “φωνάζουν” αναβάθμιση.

Πότε πρέπει να εξετάσεις την αναβάθμιση στο πακέτο φιλοξενίας σου

Ίσως τη στιγμή αυτή που διαβάσεις το άρθρο να σκέφτεσαι ήδη να αναβαθμίσεις τη φιλοξενία σου. Παρακάτω περιγράφουμε μερικές καταστάσεις που αποτελούν ενδείξεις:

Το site σου παρουσιάζει συχνά downtimes

Οι περισσότεροι πάροχοι φιλοξενίας υπόσχονται uptime που ξεπερνάει το 99%. Αν το δικό σου site “πέφτει” συχνότερα, τότε η αναβάθμιση είναι μία λογική λύση που καλό είναι να αξιολογήσεις. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση πρέπει πρώτα να γίνει ο σχετικός έλεγχος στην ιστοσελίδα (πχ σωστή λειτουργία cache) για να διαπιστωθεί αν ο λόγος του downtime οφείλεται σε έλλειψη πόρων του πακέτου φιλοξενίας.

Η ταχύτητα φόρτωσης έχει πέσει αισθητά

Η ταχύτητα φόρτωσης επηρεάζει άμεσα και έμμεσα στην επιτυχία της ιστοσελίδας σου. Αποτελεί βασικό παράγοντα για την απόδοση του site σου στις μηχανές αναζήτησης και πρέπει να την προσέξεις πολύ. Αν έχεις κάνει όλες τις δυνατές βελτιστοποιήσεις και εξακολουθεί το site σου να μη φορτώνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τότε μάλλον είναι η ώρα για αναβάθμιση.

Σκοπεύεις να αυξήσεις την επισκεψιμότητα το επόμενο διάστημα

targeting vis ads

Αν ετοιμάζεις μία μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για να φέρεις μαζικά κοινό, φρόντισε να διασφαλίσεις ότι το site σου θα μπορεί να “τραβήξει” τους απαραίτητους πόρους για να εξυπηρετήσει το νέο αυτό κοινό. Τρέξε μερικές δοκιμές, πάρε και τη γνώμη του hosting provider σου και κάνε την αναβάθμισή σου για να έχει η καμπάνια σου τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να μην πάνε χαμένα τα χρήματα που θα επενδύσεις.

Έχεις άλλες τεχνικές ανάγκες από αυτές που είχες υπολογίσει

custom settings on pc

Μπορεί να θέλεις να χρησιμοποιήσεις περισσότερο δίσκο. Ίσως χρειάζεται να ενημερώνεις τον κατάλογό σου με κάποιο xml που έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μπορεί πάλι να χρειάζεται να κάνεις πιο εκτεταμένη χρήση των emails. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα χρειαστεί να αυξήσεις τους πόρους σου ή να πας σε μία λύση που υποστηρίζει μεγαλύτερες παραμετροποιήσεις σε επίπεδο server.

Ένας shared hosting server έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες ρυθμίσεις που εφαρμόζουν σε όλα τα πακέτα. Οι τεχνικοί αυτοί περιορισμοί συχνά αποτελούν εμπόδιο. Εδώ φυσικά μπορείς να εξετάσεις επιλογές όπως VPS ή Dedicated Servers. Περισσότερα σχετικά με αυτά θα δούμε παρακάτω.

Αν κάποιο από τα παραπάνω ταιριάζει και με τη δική σου περίπτωση αξίζει να διαβάσεις και τη συνέχεια του άρθρου με τις επιλογές αναβάθμισης που έχεις καθώς και τη διαδικασία που απαιτείται.

Οι διαθέσιμες επιλογές αναβάθμισης φιλοξενίας

Αφού λοιπόν έχεις αναγνωρίσει την ανάγκη σου για αναβάθμιση στο server φιλοξενίας, φτάνεις στο επόμενο μεγάλο ερώτημα:

Σε τι πακέτο να πάω τώρα;

Πάμε να δούμε τις διαθέσιμες επιλογές:

Semi Dedicated Hosting

Η πρώτη επιλογή που πρέπει να εξετάσεις αν βρίσκεσαι σε ένα shared hosting περιβάλλον είναι το Semi Dedicated Hosting. Είναι μία λύση που έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι καταφέρνει να δώσει premium επιδόσεις σε ένα shared hosting περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται με τις ευκολίες του shared χωρίς να ξεφεύγει πολύ τιμολογιακά.

Συνήθως, πρόκειται για ένα διαφορετικό server από αυτόν που “στεγάζονται” τα shared hosting. Καταφέρνει μέσω του μικρού αριθμού των websites που φιλοξενεί, να σου παρέχει πολύ περισσότερους πόρους από ένα συνηθισμένο shared hosting. Συνήθως σε αυτά τα πακέτα συναντάμε πολύ καλό υλικό πχ δίσκοι και επεξεργαστές τελευταίας γενιάς.

Σε γενικές γραμμές η λύση αυτή αποτελεί τη φυσική μετάβαση από ένα πιο βασικό πακέτο σε ένα άλλο με περισσότερους πόρους σε κάτι μεγαλύτερο.

Θετικά

✔ Υψηλότερες επιδόσεις από ένα απλό shared hosting

✔ Yπηρεσία με έτοιμες ρυθμίσεις φιλοξενίας, δικό της panel & backup.

✔ Παραμένει μία πιο οικονομική λύση από τις επόμενες που ακολουθούν

✔ Εύκολη μεταπήδηση μεταξύ των πακέτων

Αρνητικά

❌ Μιλάμε για shared hosting και άρα υπάρχει και εδώ ένα “ταβάνι” στις επιδόσεις

❌ Είναι μία υπηρεσία με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που δε σου δίνει τη δυνατότητα για πλήρη πρόσβαση και πολλές παραμετροποιήσεις

Cloud VPS Hosting

cloud vps hosting

Με ένα πλάνο Cloud VPS αποκτάς πρόσβαση σε ένα απομονωμένο εικονικό κομμάτι ενός κεντρικού διακομιστή. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι το site σου φιλοξενείται σε έναν ή περισσότερους φυσικούς servers μαζί με άλλους χρήστες αλλά με τη διαφορά ότι το δικό σου “κομμάτι” είναι πλήρως απομονωμένο. Έτσι, έχεις τους δικούς σου αποκλειστικούς πόρους και ο server σου λειτουργεί αυτόνομα.

Γενικά θα βρεις σημαντικό εύρος σε επιλογές VPS που συνήθως ξεκινούν από ένα πολύ μικρό πακέτο και καταλήγουν σε λύσεις που καλύπτουν μεγαλύτερες ανάγκες με αρκετούς πόρους. Εδώ φυσικά δε μιλάμε για ολόκληρο φυσικό μηχάνημα και όπως είναι λογικό δεν έχεις επιλογή για τόσο μεγάλη κατανάλωση πόρων (πχ δίσκο >500GB). Για κάτι τέτοιο θα πρέπει να σκεφτείς την εναλλακτική των Dedicated Servers όπως θα δούμε και παρακάτω.

Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι, όπως και με τα πακέτα hosting, οι Cloud VPS είναι scalable κάτι που κάνει εύκολη και άμεση τη μεταπήδηση από το ένα πακέτο στο άλλο χωρίς να χρειάζονται επιπλέον διαδικασίες μεταφοράς.

Τέλος, εδώ δε μιλάμε συνήθως για έτοιμη λύση. Χρειάζονται περισσότερες γνώσεις για να κάνεις σωστή εγκατάσταση και συντήρηση του Cloud VPS σου. Αυτό σημαίνει περισσότερες ανάγκες σε γνώση ή προσωπικό. Εναλλακτικά θα χρειαστείς λύση για managed server (διαχείριση από τον πάροχο), αγορά control panel και άλλων επιπλέον λογισμικών για να κάνουν τη διαχείριση πιο αποδοτική. Αυτό είναι φυσικά κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος και ενδεχομένως να μειώσει το βαθμό πρόσβασης που θα έχεις στο server σου.

Θετικά

✔ Τεράστιο εύρος επιλογών σε πόρους, λογισμικά και προδιαγραφές

✔ Δυνατότητα custom παραμετροποιήσεων στο server

✔ Δυνατότητα high availability για υψηλότερο uptime

✔ Αποκλειστικοί πόροι, πλήρης απόμονωση του server σου

✔ ‘Αμεσες αναβαθμίσεις μεταξύ των πακέτων

Αρνητικά

❌ Δε μπορεί να φτάσει σε επιδόσεις τους dedicated servers

❌ Δεν έχεις καθαρή εικόνα των δυνατοτήτων του server σου

❌ Ανάγκη για τεχνικές γνώσεις ή αύξηση του κόστους

Dedicated Servers

Η τελευταία και μεγαλύτερη επιλογή είναι να μισθώσεις έναν ολόκληρο φυσικό διακομιστή για δική σου χρήση. Ο διακομιστής αυτός δουλεύει για να υποστηρίζει το δικό σου site μόνο και δεν είναι κοινόχρητος με άλλους χρήστες. Σε αυτή τη περίπτωση σε ό,τι αφορά τους διαθέσιμους πόρους ισχύει το “sky is the limit” μιας οι δυνατότητες που έχεις εξαρτώνται από το μοντέλο του server που θα επιλέξεις.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας άλλος στο διακομιστή σου, είναι πιο εύκολο να εξασφαλίσεις τους απαραίτητους πόρους για το website σου. Επιπλέον, όπως αναφέραμε και παραπάνω για τους Cloud VPS, μπορείς να έχεις πλήρη πρόσβαση με όλες τις δυνατές παραμετροποιήσεις στον server σου.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έρχονται “πακέτο” και με μεγαλύτερο κόστος. Αντίστοιχα με τα Cloud VPS πακέτα, υπάρχει η επιλογή για management της υπηρεσίας από τον πάροχο.

Θετικά

✔ Δυνατότητα για κάλυψη πολύ υψηλών αναγκών

✔ Δυνατότητα custom παραμετροποιήσεων στο server

✔ Έχεις 100% καθαρή εικόνα του τι παίρνεις

Αρνητικά

❌ Δεν υπάρχει επιλογή άμεσης αναβάθμισης

❌ Ανάγκη για τεχνικές γνώσεις ή αύξηση του κόστους

❌ Σε περιπτώσεις αστοχίας υλικού υπάρχει μεγαλύτερο πιθανό downtime σε σχέση με τους Cloud VPS

Πώς γίνεται στην πράξη η αναβάθμιση

Αφού έχεις κάνει ξεκάθαρες τις επιλογές και τις ανάγκες σου έρχεται η ώρα για το πρακτικό κομμάτι της διαδικασίας. Εδώ θα λέγαμε ότι υπάρχουν δύο είδη αναβαθμίσεων:

1. Αναβάθμιση σε μεγαλύτερο πακέτο της ίδιας κατηγορίας

Συνήθως αν είσαι σε ένα Shared ή VPS πακέτο και θέλεις κάτι extra σε πόρους, υπάρχει η επιλογή να αλλάξεις πακέτο χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις server και άρα αποφεύγεις τη μεταφορά του site σου σε νέο διακομιστή με νέα ΙΡ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η επιλογή δεν υπάρχει στους Dedicated Servers μιας και μιλάμε για διαφορετικό φυσικό μηχάνημα και η αναβάθμιση γίνεται με μεταφορά του site σου.

Πολλές φορές ο πάροχος hosting σου δίνει την επιλογή να κάνεις το upgrade μόνος σου πατώντας κυριολεκτικά ένα κουμπί.

2. Αναβάθμιση σε πακέτο άλλης κατηγορίας

transfer your site at pointer.gr

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Δεν υπάρχει επιλογή αυτόματης αναβάθμισης και χρειάζεται να κάνεις μία προετοιμασία.

Συνήθως τα βήματα έχουν ως εξής:

  • Ρώτα τον host σου αν αναλαμβάνει αυτός τη μεταφορά.
  • Δες αν χρειάζεται το site σου να μην ενημερώνεται για κάποιο διάστημα και προσδιόρισε πόσο μπορεί να είναι αυτό.
  • Προγραμμάτισε ημέρα και ώρα της διαδικασίας.
  • Δες τι θα κάνεις με τα emails σου.
  • Σκέψου μήπως για την ώρα αυτή διακόψεις προσωρινά τη διαφήμιση (ειδικά αν μιλάμε για eshop).
  • Ενημέρωσε το κοινό σου για την αλλαγή καθώς και εκείνη την ώρα είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις ή δυσλειτουργίες

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μεταφορά website σε άλλο server. Ακόμη και αν είναι μια αρκετά “safe” διαδικασία πλέον, είναι καλό να έχεις πάρει τα μέτρα σου για παν ενδεχόμενο.

Αξίζει να ρωτήσεις τον πάροχο σου για τις επιλογές που έχεις για κάθε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις προτού μπεις στη διαδικασία να χρειαστείς την αναβάθμιση. Έτσι, για οποιοδήποτε άμεσο θέμα προκύψει θα είσαι σε ετοιμότητα και θα ξέρεις ποιες είναι ενέργειες που πρέπει να κάνεις.

Pro Tip

Είσαι έτοιμος; Μην το αργείς άλλο!

Αν έχεις περάσει από όλα τα παραπάνω στάδια, έχεις βρει το πακέτο που θέλεις και έχεις και μια καθαρή εικόνα του πλαισίου στο οποίο θα γίνει η αναβάθμιση μη το καθυστερείς άλλο. Όσο αφήνεις το site σου να τρέχει με πατημένο φρένο, τόσο πολύτιμο χώρο αφήνεις στους ανταγωνιστές σου να κερδίσουν πόντους από εσένα. Ακόμη πιθανώς να αφήνεις δυσαρεστημένους κάποιους χρήστες που βρέθηκαν στο site σου και δεν είχαν την εμπειρία που περίμεναν.

Share it!