Plesk vs cPanel

Σήμερα η διαχείριση, η ασφάλεια και η εύκολη και η σχετικά γρήγορη παραμετροποίηση ενός web site, είναι σημεία κλειδιά για την ομαλή λειτουργία του. Έκτος από τον τελικό χρήστη που απλά βλέπει μια ιστοσελίδα στην οθόνη του, οι υπόλοιπες λειτουργίες γίνονται στο πίσω μέρος της σελίδας δηλαδή τον server. Οι διαχειριστές ενός server, οι πάροχοι υπηρεσιών hosting, οι ιδιοκτήτες του site, οι προγραμματιστές κ.α χρειάζονται ένα εργαλείο έλεγχου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς τους. Δυο από αυτά τα εργαλεία αποτελούν τα δημοφιλή Cpanel και Plesk. Αν και σήμερα βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο , θα ήταν χρήσιμο να συγκρίνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του καθενός.
Λίγα λόγια ..

 

panel-cpanelΤο Cpanel ιδρύθηκε το 1996, υποστηρίζει πολλές γλώσσες και είναι προσανατολισμένο μόνο σε servers με linux.Η τελευταία εκδοσή του είναι η 54.0.

 

ο Plesk(Parallels inc.) από το 2003, υποστηρίζει linux και windows servers, δίνοντας του ένα πλεονέκτημα καθώς η χρήση του windows server είναι αρκετά διαδεδομένη. Ατή τη στιγμή βρίσκεται στην έκδοση 12.5

 

Λειτουργικά συστήματα

Το Plesk μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά λειτουργικά συστήματα όπως CentOS, Debian, OpenSUSE, Red Hat Enterprise Linux, Ubuntu όπως και σε windows server 2003,2008 και 2012.

Αντιθέτως το σύστημα διαχείρισης Cpanel το βλέπουμε μόνο σε CentOS, RHEL και CloudLinux, χωρίς υποστήριξη για windows. Ωστόσο έχει κερδίσει περισσότερο τις προτιμήσεις των χρηστών που χρησιμοποιούν linux servers. Σύμφωνα με στατιστικά, σε 300 ιδιοκτήτες website περισσότεροι από το 90% θα προτιμούσαν το Cpanel, εκτός και αν έκαναν την μετάβαση σε windows server οπότε και θα επέλεγαν το Plesk.

Και τα δυο έχουν την ίδια περίπου λειτουργικότητα,καθώς και τα δυο μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε website και server. Παρόλα αυτα έχουν και κάποιες διαφορές.

 

Plesk
  • υποστηρίζει υβριδικό web server όπου τα php scripts και το στατικό περιεχόμενο στέλνονται στον nginx proxy server.
  • έχει δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης των extension του server
  • στοχεύει κυρίως στη διαχείρηση του ιστότοπου
  • τρέχει μέσω browser αλλά και εφαρμογής του για iphone/android

 

Cpanel
  • παρέχει μια μεγάλη γκάμα από εφαρμογές  αυτόματης εγκατάστης όπως το installatron, το fantastico κα, τα οποία μπορούν σχεδόν αυτόματα να εγκαταστήσουν ποικίλες εφαρμογές στο server σας (wordpress,joomla,moodle και πολλά άλλα)
  • όμορφα και κατανοητά εικονίδια που επιτρέπουν πιο ευκολη πρόσβαση
  • υποστήριξη αυξημένης ασφάλειας με τρόπους όπως ssh, ssl leech protection, gnupg keys, διαχειριστή αποκλεισμού IP’s κ.ο.κ.

Απαιτήσεις

Πριν πάρεις την απόφαση σου σχετικά με την επιλογή, θα ήταν χρήσιμο να ελέγξεις τις ελάχιστες απαιτήσεις του καθενός προϊόντος

cPanel Linux Plesk Windows Plesk
Χωρητικότητα δίσκου 10GB 10GB 32GB
RAM 512MB 512MB 1GB
Λειτουργικά συστήματα CentOs,CloudLinux,Red Hat Enterprise,SmartOs CentOS,Debian,CloudLinux Windows Server 2003,2008 R2/Sp2/2012
Ασφάλεια

panel-xss-threat3Όπως όλα τα προγράμματα, που μπορούν να έχουν κενά ασφαλείας, ετσι και τα πάνελ Cpanel και Plesk, είναι και αυτά ευπαθή.

 

 

 

 

Για παράδειγμα ένα βασικό κενό ασφαλείας που είχε το Plesk μέχρι την έκδοση 11,ήταν ότι αποθήκευε τους κωδικούς σε απλή μορφή,χωρίς κρυπτογράφηση γεγονός που μπορεί να φέρει σε μεγάλο κίνδυνο τους λογαριασμούς των χρηστών.

Το Cpanel (τουλάχιστον μέχρι την έκδοση 11.34) είχε κάποια ευπάθεια στις επιθέσεις XSS (cross site scriptng) και μπορούσε να επηρεάσει τους συνδεδεμένους χρήστες. Σε κάθε περίπτωση, όποια επιλογή και να κάνουμε, θα πρέπει να ενημερώνουμε πάντα το προϊόν μας με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις.

 

Σταθερότητα

Το μεγαλύτερο μέρος του Cpanel είναι γραμμένο στην γλωσσα php ,ενώ του Plesk σε Perl η οποία αποτελλεί την βαση της php.Έτσι και τα δυο πάνελ,είναι σχετικά γρήγορα , έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι περίπου το ίδιο σταθερά. Το πλεονέκτημα όμως το έχει το Cpanel, καθώς όπως αναφέρεται και από τους προγραμματιστές,διαχειρίστες κλπ,είναι αρκετά ευκολότερες οι διαδικασίες αναβάθμισης και συντήρησης. Σε αντίθεση το Plesk, “τρέχει” αρκετά καλά αν το αφήσουμε όπως είναι μετα την εγκατάσταση. Όταν όμως αρχίζουμε να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις , το Plesk μπορεί να δημιουργήσει πιο πολύπλοκα προβλήματα.

Μεταφορά απο ένα panel στο άλλο

 

panel-plesk-migrationΗ μεταφορά των server στο ίδιο πάνελ είναι σχετικά μια απλή υπόθεση . Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλουμε να μεταβούμε από το ένα στο άλλο;
Παρότι και οι δυο εταιρίες ισχυρίζονται ότι προσφέρουν καθοδήγηση επ’ αυτού,ίσως χρειαστεί να οδηγηθούμε στην καθοδήγηση από κάποιον ειδικό,δηλάδη έξτρα υπηρεσία.Έτσι, αν δεν είναι επαρκής η βοήθεια τους,είναι σχεδόν  αδύνατο,ειδικά για έναν αρχάριο να τα καταφέρει μόνος του.
Γι’αυτό και οι περισσότεροι, παραμένουν στο ίδιο πάνελ μ’αυτό που ξεκίνησαν.

 

Τελική Επιλογή

Για τον αρχάριο χρήστη, υπάρχουν διαθέσιμα demo των πάνελ όπου ο χρήστης μπορέι να δοκιμάσει την κάθε εφαρμογή. Το Cpanel θεωρείτε γενικά εύχρηστο, αλλά όχι όπως του Plesk του οποίου οι λειτουργίες είναι αρκετά εύλογες για τους περισσότερους.
Για ένα πιο προχωρημένο χρήστη/εταιρία, το Cpanel διαθέτει σαφώς καλύτερη παραμετροποίηση και είναι πιο ισχυρό σε σύγκριση με το Plesk, γεγονός που εκτιμάται περισσότερο από τους developers.
Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο το Plesk για τους απλούς χρήστες, ενώ το Cpanel είναι σχεδόν μονόδρομος για τους πιο έμπειρους.

 

Για το θέμα αυτό έχουμε γράψει κι ένα νέο, ανανεωμένο άρθρο 

Share it!