Η άνοδος του public cloud

Ο κλάδος της οικονομίας του cloud, είναι από τους πιο γρήγορα αυξανόμενους στον χώρο της πληροφορικής σύμφωνα με μια πρόβλεψη του International Data Corporation(IDC). Υπολογίζεται, ότι μέχρι το 2018, οι υπηρεσίες cloud αναμένεται να ξεπεράσουν τα 127 εκατομμύρια δολάρια , γεγονός που αποτελεί ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 22.8% σε σχέση με τα 56.6 εκατομμύρια που ξοδεύονται σήμερα.Υπάρχει δηλαδή μια τάση όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να προσανατολίζονται προς το cloud. Αυτό επίσης φαίνεται και από μια έρευνα της Avere Systems σχετικά με τα συνέδρια του New York Cloud Expo και AWS Summit το 2014. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες, δημιουργούν λύσεις hybrid cloud για τους οργανισμούς τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι 35% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, είπαν ότι κατασκευάζουν το δικό τους υβριδικό cloud μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Η αναφορά της IDC αναφέρει ότι οι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των υπηρεσιών public cloud, είναι η έμφαση που δίνεται σις προτεραιότητες του cloud, όσο και οι καινοτομίες που παρέχει. Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της IDC Frank Gens δήλωσε ότι η IDC, αναμένει στα επόμενα 5 χρόνια, η κοινότητα των προγραμματιστών να τριπλασιαστεί και να δημιουργήσει τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό νέων υπηρεσιών και λύσεων όσον αφορά το cloud.Ακόμα προσθέτει ότι οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις θα γίνουν περισσότερο στρατηγικές από τις σημερινές που προσφέρει η κοινότητα του cloud. Συγχρόνως, θα υπάρχουν πρωτοφανείς ανταγωνισμοί αλλά και ενοποιήσεις των μεγάλων ηγετικών παρόχων υπηρεσιών cloud. Τέλος αναφέρει ότι αυτός ο συνδυασμός της εκρηκτικής καινοτομίας και του έντονου ανταγωνισμού, θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια μεταβατική περίοδο για τους κυρίαρχους και τους φιλόδοξους της αγοράς της πληροφορικής.

Η τάση της μεταφοράς προς το cloud, δεν έχει αφήσει αδιάφορους επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όσο και αρκετές κυβερνήσεις. Η αναφορά της IDC αναμένει ότι το Saas(Software as a service) θα συνεχίσει να είναι ο κυρίαρχος στις υπηρεσίες cloud που χρησιμοποιούνται και σήμερα, και αυτό φαίνεται από το μεγάλο ποσοστό του 70% που αποτελεί στην αγορά για το έτος 2014.

Οι πάροχοι υπηρεσιών, έχουν ήδη εκμεταλλευτεί τα οφέλη αυτής της τάσης, όπως για παράδειγμα ο πάροχος υπηρεσιών Saas Opentext η οποία πρόσφατα αναφέρε ότι είχε αύξηση της τάξης του 260% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. To Iaas(Infrastructure as a service) αλλά και το Paas(Platform as a service), θα συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται, με το Paas και το αποθηκευτικό τμήμα του cloud να είναι οι πιο γρήγορα αυξανόμενες κατηγορίες. Γενικά οι αναφορές για την ανάπτυξη μέσω του cloud ερχονται από όλο τον κόσμο. Οι ασιατικές εταιρίες λένε ότί πάνω από τις μισές μεταφέρονται στο cloud, ενώ στην Νότια Αφρική, οι υποδομές κατασκευάζονται για να μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μέσω του cloud. Πρόσφατα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, ανακοίνωσε μια πολιτική για τις υπηρεσίες cloud, που αναμένεται να ελαφρύνει τους φορολογούμενους κάτα 30%. Ωστόσο και οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που παρέχει το cloud ως βασικό “όπλο” για να διευκολύνονται και να διεκπεραιώνονται ευκολότερα οι συναλλαγές με τον κόσμο.

Share it!