Ο ισχυρότερος υπολογιστής του κόσμου

Στην πρώτη θέση της λίστας με τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου, βρίσκεται ο Sequoia της IBM, ο οποίος βρίσκεται στο εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια.
Χαρακτηριστικό της ισχύς του, είναι ότι έχει επεξεργαστική ταχύτητα 16,32 petaflop το δευτερόλεπτο, που σημαίνει απλά ότι σε μία ώρα μπορεί να κάνει υπολογισμούς που θα έκαναν 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι με κομπιουτεράκια μέσα σε 320 χρόνια!

 

Σημειώνεται ότι ο Sequoia αποτελείται από 1.572.864 «πυρήνες», ενώ ο δεύτερος ισχυρότερος υπερυπολογιστής «K Computer» διαθέτει 705.024 «πυρήνες».
Ο υπερυπολογιστής της ΙΒΜ χρησιμοποιείται ήδη για να πραγματοποιεί «εικονικές» πυρηνικές δοκιμές. Με τον Sequoia οι ειδικοί μπορούν να ελέγχουν την ισχύ και τη δύναμη πυρός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιούν πραγματικές πυρηνικές δοκιμές στο υπέδαφος.
Στο μέλλον, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αστρονομία, τη γενετική και την κλιματική αλλαγή.
Ο υπερυπολογιστής δαπανά «μόλις» 7.900 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά δευτερόλεπτο, όταν λειτουργεί, συγκριτικά με τις 12.600 κιλοβατώρες που χρειάζεται ο «K Computer».

Share it!