Πιο κοντά στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

ο Human Brain Project είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής επιτροπής και σκοπός του είναι να προσομοιώσει τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου σε έναν υπερυπολογιστή.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ο πιο πολύπλοκος υπολογιστής δίνοντας δυνατότητες εκατομμυρίων διαφορετικών λειτουργικών και αποτελώντας πόλο έλξεις για ερευνητές από όλον τον κόσμο.ο Human Brain Project εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας, φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, με την συμμετοχή 200 ερευνητών σε 80 ινστιτούτα ανά τον κόσμο ενώ θα διαρκέσει για πάνω απο δέκα χρόνια.

Η χρηματοδότησή του αγγίζει τα 1.6 δισ. ενώ τo τελικό αποτέλεσμα έχει ως στόχο την κατανόηση και τη δημιουργία των εκατοντάδων δις νευρωνικών συνδέσεων που βρίσκονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε το σύστημα να έχει συναισθήματα, δικό του τρόπο σκέψεις και δική του συνείδηση.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μία εξέλιξη στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ μπορεί να βοηθήσει και σε θεραπείες νευρολογικών διαταραχών, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, με το πείραμα να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον υπολογιστή, χωρίς την ανάγκη χρήσης πειραματόζωων.

Share it!