Το top 10 τεχνολογικών γεγονότων 2011

Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και με ταχείς ρυθμούς. Το 2011 ήταν μία χρονιά με τεχνολογικά γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους. Από το θάνατο του καινοτόμου Στιβ Τζομπς, από τη χρήση των ιστοσελίδων δικτύωσης στις αραβικές εξεγέρσεις, την «επανάσταση» των υπολογιστών-ταμπλετών, έως και τους Anonymous. Σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα από αυτά.

1. Ο θάνατος του Στιβ Τζομπς

best-tech-2011

O θάνατος του καινοτόμου Στιβ Τζομπς στις 5 Οκτωβρίου, ο οποίος από ένα γκαράζ δημιούργησε την εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο (συνίδρυσε για την ακρίβεια), ήταν το τεχνολογικό γεγονός της χρονιάς που πέρασε. Ο «πατέρας» του προσωπικού υπολογιστή και συσκευών όπως του iMac, του iPod, του iPhone και του iPad νικήθηκε από τον καρκίνο, αλλά πρόλαβε να δημιουργήσει μια εταιρεία-κολοσσό.

 

 

2. Τα social media, εργαλείο για τους διαδηλωτές

Facebook, Twitter και Youtube έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης και κυρίως στην περίπτωση της Αιγύπτου στις αρχές του έτους. Στο Λονδίνο, στις ταραχές του καλοκαιριού, οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν Blackberry Messenger, ενώ οι καταληψίες της Wall Street μετέδιδαν πληροφορίες μέσω Twitter.

3. Χάκερς

H χρονιά των Anonymous. Οι χάκερς με σήμα κατατεθέν τη μάσκα του Guy Fawkes από την ταινία «V for Vendetta» πραγματοποίησαν σημαντικά χτυπήματα σε τράπεζες, εκκλησίες και εμπορικές υπηρεσίες. Η «συγγενική» οργάνωση Lulz Security πραγματοποίησε κάποιες επιθέσεις, επίσης. Η Sony ήταν το μεγαλύτερο θύμα των κυβερνοεπιθέσεων με απώλειες δεδομένων χιλιάδων χρηστών της.

4. Η επανάσταση των υπολογιστών-ταμπλετών

Οι υπολογιστές με τη μορφή ταμπλέτας μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, αφού πολλές εταιρείες κυκλοφόρησαν τις συσκευές τους. Αποκορύφωμα η τεράστια επιτυχία του iPad της Apple. Η Google με τις Android συσκευές και η RIM με το BlackBerry PlayBook δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις. Η Αmazon με το Kindle των 199 δολαρίων έκανε υψηλές πωλήσεις, όπως και η Hewlett-Packard με το TouchPad των 99 δολαρίων.

5. Η χαμένη ιδιωτικότητα του Facebook 

Το Facebook άλλαξε ξανά, η ιδιωτικότητα κινδυνεύει εκ νέου. Η δημοφιλέστερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια περιορισμένων πληροφοριών, αφού θέλοντας και μη, ο χρήστης θα πρέπει να τα μοιράζεται.

6. O πόλεμος της… πατέντας

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής (Apple, Google, HTC, Microsoft, RIM και Samsung) «φούντωσε» μέσα στη χρονιά που πέρασε, με φόντο τις ευρεσιτεχνίες. Ανταλλαγή αγωγών και μπλόκο σε προϊόντα ήταν μερικά από τα συνηθισμένα επεισόδια στις σχέσεις των εταιρειών.

7. Η γέννηση  του Google+

Η Google θέλησε να επεκταθεί και στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, όπου συναντά την κυριαρχία του Facebook και δευτερευόντως του Twitter. Αν κι έχει κάνει καλή αρχή, απέχει κατά πολύ από το Facebook, με τα social media να παραμένουν το μεγάλο στοίχημα της αμερικανικής εταιρείας.

8. Η Αpple η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο

Όταν ο Στιβ Τζομπς επέστρεψε στην Apple το 1997, είπε ότι ήταν ένα βήμα από την χρεοκοπία. Μέσα σε κάτι περισσότερο από μία δεκαετία, κατάφερε να την αναδείξει ως την εταιρεία με τη  μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμα και τον πετρελαϊκό κολοσσό της Exxon. Απομένει να δούμε την επόμενη μέρα του διάσημου μήλου.

9. Spotify και Facebook στην ψηφιακή μουσική

Με το iTunes και το iPod, η Apple διαθέτει μια ισχυρή συνταγή κυριαρχίας στην ψηφιακή μουσική βιομηχανία. Amazon και Google δεν έχουν δώσει απάντηση έως τώρα. Spotify και Facebook Music, όμως, κάνουν μία προσπάθεια ανόδου, με το πρώτο να αποτελεί ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη και το δεύτερο να δείχνει τα κούσματα των φίλων. Το μέλλον θα δείξει.

10. Android και Apple κυριαρχούν στο Ασύρματο Ίντερνετ

H Αpple και το λειτουργικό σύστημα της Google, το Android αποτέλεσαν τις δύο υπερδυνάμεις του ασύρματου Ίντερνετ τo 2011, ενός τομέα που αποτελεί το μέλλον της Πληροφορικής. Η Microsoft ακόμα… ψάχνεται, στα smartphones οι δύο εταιρείες παίζουν μόνες τους -με δεδομένη την πτώση και των Blackberry- ενώ στον τομέα των ταμπλετών, η μόνη απειλή για το iPad εμφανίζεται από την πλευρά του Kindle Fire, που τρέχει με Android.

Πηγή CNN

Share it!