Αξίζει να επιλέξω web hosting στην Ελλάδα; (2024)

Αυτή είναι μια πολύ συχνή ερώτηση που δεχόμαστε από τους πελάτες μας,

Μέχρι και πριν από κάποια χρόνια υπήρχε διάχυτη η πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή να φιλοξενήσεις το site σου.
Σήμερα όμως με βάση τα δεδομένα που έχουμε, τι ισχύει;

Φυσικά, η επιλογή τοποθεσίας του server εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Διαφορετικές ανάγκες οδηγούν σε διαφορετικά κριτήρια επιλογής.

Τα datacenters και οι “απειρες” επιλογές τοπoθεσίας

Τα datacenters είναι χώροι στους οποίους βρίσκονται πολλοί servers συνδεδεμένοι στο internet. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά datacenters και βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο. Όταν αγοράζεις κάποιο πακέτο φιλοξενίας μία από τις ερωτήσεις που καλείσαι να απαντήσεις είναι σε ποια χώρα θέλεις να βρίσκεται o server και κατ’ επέκταση σε ποιο datacenter. Κάποιοι πάροχοι μάλιστα, σου δίνουν την επιλογή να επιλέξεις και το datacenter που σε εξυπηρετεί καλύτερα. Είναι εύκολο λοιπόν, να “χαωθείς” μέσα στις τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές.

Παρακάτω θα δούμε μερικόυς λόγους για τους οποίους μπορεί να προτιμήσεις να φιλοξενήσεις το site σου στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.

Υψηλότερη ταχύτητα απόκρισης

Αν το κοινό σου βρίσκεται στην Ελλάδα, τότε επιλέγοντας servers εντός της χώρας εξασφαλίζεις χαμηλό latency που μεταφράζεται σε καλύτερη ταχύτητα φόρτωσης του site σου για τους εν ελλάδι επισκέπτες.

Η υψηλότερη ταχύτητα παίζει καθοριστικό ρόλο και στην εμπειρία χρήστη, επηρεάζοντας άμεσα την αντίληψη που έχει ο χρήστης για το brand σου. Όταν ένα site φορτώνει γρήγορα, δημιουργείται αίσθηση αξιοπιστίας και επαγγελματισμού. Οι χρήστες η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν καθόλου υπομονή. Αν χρειαστεί να περιμένουν για να φορτώσει μια σελίδα, είναι πιθανό να απογοητευτούν και να την εγκαταλείψουν, θεωρώντας το brand αναξιόπιστο. Αντίθετα, ένας γρήγορος ιστότοπος προσφέρει στους επισκέπτες άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που αναζητούν, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο brand και αυξάνοντας τις πιθανότητες να επανέλθουν στο μέλλον.

Επιπλέον, η γρήγορη φόρτωση ενός site αυξάνει την πιθανότητα οι χρήστες να περάσουν περισσότερο χρόνο σε αυτόν. Όταν οι σελίδες φορτώνουν χωρίς καθυστερήσεις, οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν ευκολότερα σε διαφορετικά τμήματα του site, ενθαρρύνοντάς τους να εξερευνήσουν περισσότερες σελίδες. Ειδικά στην περίπτωση των eshops, αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες πωλήσεις.

Η λογική εδώ είναι ότι όσο πιο κοντά στην τοποθεσία που φιλοξενείται το site σου βρίσκεται ο επισκέπτης σου, τόσο το καλύτερο. Σημαντική είναι η επίδραση της ταχύτητας αυτής και στο SEO, κάτι που αναφέρουμε αναλυτικά πιο κάτω.

Η επιλογή του GR-IX

Η επιλογή ελληνικού server από μόνη της θα σε βοηθήσει με καλύτερους χρόνους απόκρισης. Μπορείς όμως να πας ένα βήμα παραπέρα, αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως τους κόμβους ανταλλαγής internet μειώνοντας ακόμα περισσότερο το χρόνο απόκρισης. Μία επιλογή που έχεις είναι να βρεις πάροχο που να είναι μέλος του GR-IX.

Το GR-IX είναι το ελληνικό δίκτυο ανταλλαγής διαδικτυακής κίνησης. Μέσω αυτού περιορίζονται οι ” δικτυακοί μεσάζοντες” και το site σου σερβίρεται πιο άμεσα και πιο γρήγορα στους τελικούς χρήστες. Όταν το site σου βγάινει μέσω GR-IX, μπορεί να μπορεί να μειωθεί έως και 500% (!) ο χρόνος απόκρισης του δικτύου συγκριτικά με κάποιον πάροχο που δε βρίσκεται στο GR-IX.

Εμείς είμαστε μέλη του GR-IX και μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ταχύτητες που προσφέρει στα Web Ηosting, Reseller, Semi Dedicated Hosting αλλά και στα Ελληνικά Cloud VPS.

Tο netIX και άλλοι exchangers

Πέρα από το GR-IX μπορείς να βρεις και άλλες αντίστοιχες επιλογές. Μία ακόμη είναι το netIX το οποίο λειτουργεί και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παραπάτω θα βρεις ένα σχεδιάγραμμα για το πώς το netIX βοηθάει μείωση των διαμεσολαβητών και στην πιο άμεση επικοινωνία του server του site σου με τους επισκέπτες.

Ενδεικτική τοπολογία σύνδεσης χωρίς netIX και με netIX.

Περισσότερα για το πώς δουλεύει το netIX και πώς εσύ επωφελείσαι από αυτό θα βρείς στο σχετικό άρθρο μας εδώ.

Καλύτερο SEO

Όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο μας “Πώς το web hosting σου επηρεάζει το SEO“, η τοποθεσία του server επηρεάζει άμεσα αλλά και έμμεσα την απόδοση του site σου στις μηχανές αναζήτησης.

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας, που έχει επικοινωνήσει κατά καιρούς η ίδια η Google, σύμφωνα με τον οποίο για κάθε ξεχωριστή τοποθεσία του χρήστη φέρνει διαφορετικά αποτελέσματα και η τοποθεσία του server βρίσκεται μέσα στους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη της.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η τοποθεσία επηρεάζει την ταχύτητα άρα επηρεάζει και το SEO. Καλύτερος χρόνος απόκρισης σημαίνει καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ο χρόνος πρώτου byte ή Time to First Byte (TTFB) είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα ένας διακομιστής ιστού ξεκινά να παρέχει το ζητούμενο περιεχόμενο στον περιηγητή μετά από αίτημα του χρήστη. Η τοποθεσία επηρεάζει φυσικά το metric αυτό. Οι web crawlers της Google που “τρέχουν” μετρήσεις στα websites υπολογίζουν πολύ το TTFB με τη σειρά τους ενημερώνουν τον αλγόριθμο εμφάνισης των αποτελεσμάτων στην αναζήτηση.

⚠️ DISCLAIMER: Η τοποθεσία του server είναι ένας μόνο παράγοντας που επηρεάζει το metric αυτό. Τη μεγαλύτερη επίδραση την έχει η ίδια η πλατφόρμα πάνω στην οποία έχει φτιαχτεί το site σου. Περισσότερα, στο σχετικό άρθρο μας για το Google PageSpeed Insights εδώ.

Τέλος, μια καλύτερη απόκριση μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση του ποσοστού των ατόμων που εγκαταλείπουν τη σελίδα αμέσως (λόγω αργής φόρτωσης) κάτι που επίσης προσμετράται από τη Google.

Ελληνικό support και ελληνική πραγματικότητα

Σίγουρα, είναι πολύ πιο εύκολο για σένα, όταν αντιμετωπίζεις κάποιο ζήτημα, να μπορείς να πάρεις ένα τηλέφωνο ή να στείλεις ένα email στη μητρική σου γλώσσα. Μπορείς να περιγράψεις με μεγαλύτερη ακρίβεια το αίτημα σου ή να συζητήσεις τις ανάγκες σου.

Η αγορά του hosting σε παγκόμιο επίπεδο ακολουθεί μία ολιγοπωλιακή δομή με μερικές εταιρείες “κολοσσους” να έχουν ολόκληρο το κομμάτι της πίτας. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού έχουν απρόσωπη μορφή, και συνδιαστικά με τη γλώσσα, είναι αρκετά πιο δύσκολο να καταφέρεις να βρεις λύση στο πρόβλημα σου. Όταν μάλιστα αυτό είναι πολύπλοκο, χρειάζεται συχνά να αφιερώσεις πολύ χρόνο απλά και μόνο για να καταφέρεις να επικοινωνήσεις σωστά το αίτημα σου. Επίσης, συχνά και η αντιμετώπιση είναι διαφορετική μιας και η μεγάλη μαζικότητα αυτών των εταρειών τείνει να δίνει όλο και μικρότερη σημασία σε κάθε πελάτη ξεχωριστά, αφού απλά είσαι ένα νούμερο μέσα στο σύστημα τους.

Στη χώρα μας, αν και έχει ξεκινήσει μία αντίστοιχη ολιγοπωλιακή τάση, υπάρχουν ακόμη εταιρείες που δεν ανήκουν σε κάποιο μεγάλο όμιλο, έχουν σημαντική παρουσία στην αγορά και προσφέρουν υπηρεσίες hosting που δεν είναι απρόσωπες διατηρώντας αντίστοιχο μέγεθος και ποιότητα με τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Είναι πιθανότερο λοιπόν, σε αυτή την ελληνική αγορά να βρεις πολύ καλύτερης ποιότητας τεχνική υποστήριξη συγκριτικά με τις “μεγάλες” εταιρείες του εξωτερικού.

Συνοψίζοντας

Θεωρούμε ότι σήμερα αξίζει ακόμα να επιλέξεις ελληνικό hosting και να επωφεληθείς από όλα αυτά που μπορεί να σου πρόσφέρει μία τοπική λύση. Καλύτερες ταχύτητες, μεγαλύτερη σταθερότητα και βελτίωση στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Αν συνυπολογίσουμε και όλους τους παράγοντες της αγοράς του hosting σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιλογή ελληνικού hosting φαίνεται να είναι η πιο συμφέρουσα απο πολλές απόψεις για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού κοινού.

Share it!